Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Tagi:

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką to zupełnie nieskomplikowana zupa, którą można ugotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką (a jeśli nie, nie ma problemu ze zdobyciem ich w pobliskim sklepie). Głównym bohaterem dania są oczywiście ziemniaki, a tych zazwyczaj nie brakuje w naszych kuchniach. Aby kartoflanka miała wyjątkowy smak i aromat, przygotowywana jest na wędzonym boczku lub kościach wędzonych. Ja sięgnęłam po boczek, który dodatkowo trafił do zupy w postaci apetycznych skwarek. Jako bazę do kartoflanki wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, która dodała jej smaku i odpowiednio zagęściła.

Świetnym dodatkiem do kartoflanki jest pieczony czosnek. Jeśli nie jesteście przekonani co do jego ilości (dwie główki), uspokoję Was – pieczony czosnek traci ostrość, jest bardzo delikatny w smaku i ma kremową konsystencję, pasuje więc do kartoflanki idealnie! Podobnie jak ostra papryka, bo kartoflanka w zimowej odsłonie powinna szybko rozgrzewać. Jeśli nie macie pod ręką świeżej papryczki chili , możecie wykorzystać suszoną. Ja dodałam świeżą, koniecznie z nasionami, bo chciałam, żeby kartoflanka była naprawdę ostra. Oczywiście ilość ostrej papryki najlepiej dostosować do własnych upodobań, bo każdy ma inne granice wytrzymałości😊.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką:

  • 3 większe ziemniaki
  • 2 główki czosnku
  • 30 dag wędzonego boczku
  • Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary
  • kawałek papryczki chili lub szczypta suszonej
  • cebula
  • olej do podsmażenia
  • szczypta kurkumy
  • szczypta majeranku
  • opcjonalnie: szczypta soli i pieprzu
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.
  3. Pieczemy czosnek 40 minut.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.
  5. Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.
  6. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
  7. Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.
  8. Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.
  9. Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką chili

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem na szybko

Gęsta kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Sycąca kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i cebulą

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką na każdą okazję

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką na każdą okazję

 

Sprawdź inne mięsne propozycje!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *