Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Tagi: ,

Kartoflanka w jesiennej wersji z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem. Od dawna miałam pomysł na tę zupę, ale po wyjątkowo suchym lecie w lesie w moich okolicach nie było grzybów prawie do połowy września. Niestety nie mogłam zdobyć świeżych grzybów leśnych. Te grzyby kupiła moja mama, po tym jak zaangażowałam w szukanie całą rodzinę. Zwykle moi rodzicie sami zbierają zapasy grzybowe, które wystarczają nam do następnego sezonu grzybowego.

Nagrodą za długie poszukiwania jest pyszna i szybka kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem, która kwalifikuje się do mojej top listy zup dla zabieganych. Zupa zachwyciła swoim smakiem moją rodzinę i nie zostało już z niej nic 🙂 Kartoflanka z prawdziwkami idealnie łączy się smakowo z delikatnym wędzonym pstrągiem. Do tego odrobina świeżej pietruszki i mamy pyszny i pożywny obiad. Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem rozgrzeje w chłodne popołudnia nawet największych zmarzluchów!

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Składniki:

  • biały pieprz do smaku
  • 300 g świeżych prawdziwków (lub mrożonych)
  • 420 g ziemniaków (2 średnie)
  • 2 szalotki (lub 1 mała cebula)
  • 50 g włoszczyzny (pokrojonej w słupki lub kostkę)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka masła klarowanego
  • pstrąg wędzony
  • natka pietruszki
  • 1,5 litra zimnej wody
  • Rodzinna zupa Kartoflanka Winiary

Przygotowanie:

  1. Sposób przygotowania:
  2. Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
  3. Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
  5. Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
  6. Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
  7. W osobnej misce mieszamy dokładnie rodzinną zupę kartoflankę z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
  8. Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
  9. Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.

 

Kartoflanka z prawdziwkami

Zupa z prawdziwków

Kartoflanka z pstrągiem

Zupa kartoflana

Wielbicielom kartoflanki polecam też:

Zupę ziemniaczaną z pańskiego stołu

Zupę ziemniaczaną krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

Zupę ziemniaczaną z kociołka

Pikantną zupę ze słodkich ziemniaków z salami  

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *