Kartoflanka z łososiem

Tagi:

Zupa ziemniaczana to jedna z najłatwiejszych do ugotowania potraw. Składniki dostępne są przez cały rok, zakupy robi się więc w mig, nie wydając przy tym wiele! Zwykłej ziemniaczanej nadajemy dziś nieco bardziej wykwintnego charakteru wzbogacając ją o… rybę. Kartoflanka z łososiem świetnie nada się na rodzinne przyjęcie, bo prezentuje się pięknie i jest wyjątkowo sycąca. Zadowoleni będą także wszyscy ci, którzy nie jadają mięsa (ale lubią ryby), bo kartoflanka z łososiem, zamiast na tradycyjnej wędzonce, przyrządzona jest na aromatycznym wywarze z warzyw.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego łososia
  • Kilka łyżek oliwy
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki lub półksiężyce.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać wszystkie przygotowane warzywa, delikatnie podsmażyć.
  5. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości.
  6. Pod koniec gotowania zupę zabielić: śmietanę rozmieszać z kilkoma chochlami wywaru, dodać wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać (tak, aby nie powstały grudki) i dolać do zupy.
  7. Łososia podzielić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.
  8. Po dodaniu ryby zupy nie przegotowywać, aby ryba pozostała w kawałkach.
  9. Kartoflankę z łososiem podawać udekorowaną świeżą lub suszoną natką pietruszki.

Jeśli lubisz taki dodatek ryby, zobacz też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *