Zależy nam, aby Twoje doświadczenia z naszą witryną były jak najbardziej pozytywne. W planowaniu zmian i kolejnych funkcjonalności posiłkujemy się informacjami uzyskiwanymi dzięki plikom Cookies. Cookies są zwykłymi plikami tekstowymi zapisywanymi w danych przeglądarki internetowej na Twoim komputerze. Pliki te są bezpieczne i nigdy nie zawierają żadnych danych osobowych, albo takich, które pomogłyby w Twojej bezpośredniej identyfikacji. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej wyrażasz zgodę na otrzymywanie Cookies od tej witryny internetowej. Jeśli chcesz, w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące zapisywania Cookies na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej »

x

Przepisy na zupy - blog kulinarny ZakochaneWZupach.pl

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka z kiszoną kapustą to kolejna pyszna pozycja w kaszubskim menu. Lubię grochówki, zwłaszcza takie, w których można wyczuć połówki grochu, chociaż nie ukrywam, zdarza mi się zupełnie go rozgotować, co też się stało także w dzisiejszej grochówce.

Kuchnia kaszubska kryje dla mnie wiele niespodzianek i nieznanych smaków, które odkrywam z przyjemnością. Dlatego też wśród wielu przepisów kaszubskich wybrałam właśnie ten na grochówkę z kapustą. Zawsze intrygował mnie groch z kapustą, którego nigdy nie jadłam, bo to danie nie pojawiało się na naszym wigilijnym stole. W tygodniu kuchni kaszubskiej nadarzyła się więc świetna okazja, żeby tego połączenia spróbować.

grochówka z kiszoną kapustą

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą była gęsta, sycąca, każdy chciał dokładkę, tak posmakowała domownikom w tej niecodziennej nadmorskiej wersji.

Do zupy dodałam groch łuskany, którego nie trzeba wcześniej namaczać, ale oczywiście niełuskany też się świetnie nadaje po kilkunastogodzinnym namoczeniu (najlepiej zalać go wodą dzień wcześniej).

Grochówkę ugotowałam bazując na przepisie z książki Tradycyjna kuchnia kaszubska pod redakcją Jarosława Ellwarta.

Więcej kaszubskich pyszności znajdziecie tutaj:
polewka gdańska z suszonymi grzybami
kaszubski barszcz z suszonymi grzybami
zupa z brukwi na gęsinie

Składniki:

0:50
  • 25 dkg żeberek ekstra
  • 1,5l wody
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 25 dkg grochu łuskanego
  • 15 dkg kiszonej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • łyżka suszonego majeranku
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny

Kapustę siekam, przekładam do małego garnuszka, zalewam wodą. Mięso myję, przekładam do garnka, zalewam pozostałą wodą i zagotowuję. Odszumowuję, dodaję pietruszkę i seler (obrane, niepokrojone), por w kawałku, dodaję przepłukany groch, gotuję około pół godziny (od czasu do czasu mieszając, bo groch może przywierać).

W tym czasie w drugim garnuszku w niewielkiej ilości wody gotuję lekko poszatkowaną kiszoną kapustę.

Po pół godzinie dodaję do garnka z mięsem pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę, doprawiam solą i gotuję jeszcze 15 minut. Dodaję do garnka kapustę.

Boczek kroję na mniejsze kawałki i podsmażam z posiekaną cebulką, dodaję do zupy. Zupę doprawiam pieprzem i majerankiem. W oryginalnym przepisie zupę doprawia się także cukrem.

Zupę podaję posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Grochówka z kiszoną kapustą świetnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.

Najchętniej czytane:

  • zupa grochowa z połówek grochu
  • zupa z połówek grochu
  • grochowka z kapusta
  • zupa kapusta z grochem
  • grochówka z kapustą kiszoną
  • zupa grochowa z kapusta
  • Jak zrobic grochowke kaszubska
  • zupa grochowa z suszynomi grzybami
  • Magda

    Brzmi smacznie… ale co z wywarem z grochu i z kapusty ?? mam połączyć wszystkie wywary?

    • Agata

      Magdo, kapustę gotuję osobno, a groch od razu w zupie. Kapustę dodaję do zupy razem z wywarem, gotuję ją zawsze w małej ilości wody, tak „na gęsto” :) Pozdrawiam!

Szukaj

Facebook

Zupa dnia

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną Kliknij i zobacz

Minutnik

Najbardziej Kochane

Tagi