Kaszubski barszcz z grzybami

Tagi: , , ,

Lubię odkrywać nieznane lądy i ich kuchnię, dlatego nie mogłam się doczekać tygodnia kuchni kaszubskiej na naszym blogu. Kiedyś spędziłam na Kaszubach, a dokładnie w Jastrzębiej Górze, trzy tygodnie dość chłodnej wiosny. Podczas tego wyjazdu nie udało mi się posmakować kaszubskiej kuchni – wtedy jeszcze nie znałam Joli i nie wiedziałam, gdzie i co warto zjeść. Chociaż znając Jolę zwyczajnie spróbowałabym kaszubskich specjałów prosto z garnków na jej kuchence, na przykład polewki gdańskiej.

Dzisiaj, żeby poznać kuchnię kaszubską, wystarczyło, że zajrzałam pod własną pokrywkę. Przepis na kaszubski barszcz z grzybami pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, niemalże w ogóle go nie modyfikowałam. Zaintrygował mnie, bo dla mnie barszcz jest z buraków (pomijając barszcz biały). A w barszczu kaszubskim nie ma buraków, za to jest kasza jęczmienna i sporo grzybów. To jeszcze nic. Najbardziej zaintrygowała mnie obecność śliwek z kompotu lub wydrylowanych wiśni. Dodałam do mojego barszczu śliwki.

Dopiero po ugotowaniu i zjedzeniu zupy pomyślałam sobie, że może chodziło o śliwki z kompotu… z suszu? Ta wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna, zwłaszcza po spróbowaniu potrawy, bo śliwki jak dla mnie można by w przepisie pominąć. Pozostałym domownikom zaproponowałam kaszubski barszcz bez śliwek, ale za to z mięskiem, jako że zupa była ugotowana na żeberkach ekstra. Tylko czy to jeszcze wciąż był kaszubski barszcz z grzybami, czy już może mocno grzybowy krupnik? Nieważne, ja zjadłam barszcz, pozostali domownicy krupnik. Każdy był najedzony i zadowolony. Smacznego!

Składniki:

  • 25 dkg żeberek wieprzowych (u mnie żeberka ekstra, bez kości)
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 3 dkg suszonych grzybów (u mnie garść suszonego prawdziwka)
  • pół szklanki perłowej kaszy jęczmiennej (dałam perłową drobną)
  • 1,5 l wody (dałam prawie 2 l)
  • pół szklanki śmietany 22% (dałam 18%)
  • szklanka wydrylowanych wiśni lub śliwek z kompotu
  • opcjonalnie: cukier
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.
  2. Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.
  3. Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.
  4. Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).
  5. Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.

kaszubski barszcz z grzybami4

kaszubski barszcz z grzybami2

kaszubski barszcz z grzybami

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *