Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Tagi:

Keselica to kolejna zupa z kuchni dolnośląskiej, którą ugotowałam w tym tygodniu. Przyznam szczerze,że bardzo zaskoczyła mnie sposobem przygotowania i smakiem. Początkowo etapy jej przygotowania przypominały mi nieco wypiekanie chleba, bo w przypadku chleba dokarmiamy zakwas i odstawiamy na kilka godzin. W przypadku keselicy robimy drożdżowy zakwas i też odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Samą zupę gotuje się dosyć szybko, ale wszystkie etapy jej przygotowania zajęły mi ponad dwa dni. Keselica ma specyficzny smak. Czuć w niej drożdże, czosnek i kminek. Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Tradycyjnie  nieco go zmodyfikowałam dodając sól ziołową i doprawiając odrobiną białego pieprzu.

Zakwas:

  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • odrobina mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
  2. Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
  3. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keselica:

  • szczypta białego pieprzu
  • sól ziołowa do smaku
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 litr letniej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
  2. Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
  4. Po tym czasie nastawiamy na gaz.
  5. Dodajemy liście laurowe i kminek.
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
  7. Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
  8. Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
  9. Zupę można przecedzić  i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.

DSC_0249

Zapraszam też na inne zupy z kuchni dolnośląskiej:

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Zupa orkiszowa

Zupa chlebowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *