Kilka słów o owocach sezonowych – owoce sezonowe na blogu

Tagi: ,

W cieplejsze dni mamy zwykle nieco mniejszy apetyt, chętniej sięgamy po dania lżejsze, mniej kaloryczne. Kiedy królują upały zmieniają się także nasze preferencje odnośnie zup. Tradycyjne, obowiązkowo podawane na gorąco, ustępują miejsca chłodnikom i owocom sezonowym. Lato to czas, kiedy w zupowym świecie pora na prawdziwe eksperymenty!

Owoce sezonowe
Tym razem podczas wizyty na na straganie w koszyku wylądowały głównie owoce sezonowe, z których wyczarowaliśmy zupy owocowe, chłodniki, pyszne koktajle i smoothies. Mamy dziś dla Was pomysły na zdrowe śniadania, lekkie obiady, słodkie i orzeźwiające przekąski i niestandardowe kolacje. Coś dla siebie znajdą tu wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania, osoby na diecie, entuzjaści kulinarnych eksperymentów, a także rodzice, którzy zaskoczą swoje pociechy porcją witamin w nietypowe i wyjątkowo smacznej formie.
Owoce sezonowe - sposoby
W czerwcu dzień bez truskawek to dzień stracony! Z tymi jednak trudno przesadzić. Truskawki dobroczynnie wpływają na serce – obniżając ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Pomogą też zrzucić zbędne kilogramy. Zawarte w nich minerały doskonale wpływają na cerę i włosy. Co powiecie zatem na zupę truskawkową z… makaronem?
Sposoby na owoce sezonowe
Obok truskawek, znajdujemy borówki amerykańskie. To kolejne owoce sezonowe, których wartości odżywcze są zbawienne dla naszego organizmu. Przywędrowały do nas zza oceanu, dziś uprawiane są także w Polsce. Owoce borówki regulują trawienie, pomagają w walce z miażdżycą, a także poprawiają wzrok. Ich skuteczność została potwierdzona przez lekarzy w profilaktyce wielu schorzeń. Zmiksujmy je zatem z równie zdrowymi truskawkami i jogurtem, a otrzymamy aksamitny owocowy chłodnik, gotowy do zjedzenia zaraz po przyrządzeniu!

Lada chwila rozpocznie się też sezon na maliny, wtedy przyrządźcie koniecznie chłodnik buraczkowy z ich dodatkiem! Delikatne i lekko kwaśne nadają zupie charakteru i to nie tylko od strony kulinarnej, ale też i wizualnej. Malinowy wzorek na tafli buraczkowej zupy wyglądał będzie jak różowy… marmur.
Owoce sezonowe - jak wykorzystywać?
Na arbuza też mamy sposób! Zwykle pewnie zajadacie go w kawałkach podczas piknikowania czy plażowania. Dzieciakom sok ścieka po brodzie, lecz nikt nic sobie z tego nie robi, bo ten owoc rządzi się po prostu swoimi prawami. Czy przyszło Wam kiedyś do głowy, aby go zmiksować i zrobić z niego chłodnik? Z serem feta i miętą powinien zasmakować nie tylko łasuchom. Kawałki słonego sera przyjemnie kontrastują ze słodyczą arbuza, mięta natomiast nadaje dodatkowego orzeźwienia!
Jak wykorzystywać owoce sezonowe?
W sezonie owoce warto zajadać już od samego rana. Zawarte w nich naturalne cukry zdążymy spalić w ciągu całego dnia. Kto z Was przygotowuje sobie o poranku smoothie bowl, czyli miskę pełną wieloskładnikowego koktajlu, który wzbogacić możemy np. ulubionymi bakaliami? Wystarczy zmiksować kilka różnych owoców, dodać mleko (np. roślinne) lub wodę kokosową, mile widziany również składnik z grupy superfood i kolorowy posiłek na początek dnia gotowy. Szybka alternatywa dla kanapek powinna zasmakować i zaskoczyć także najmłodszych.

Kilka słów o owocach sezonowych

Z kolei kwaskowaty agrest i porzeczkę – bogate w sporą dawkę witaminy C – warto połączyć z jabłkiem, młodą marchewką, szpinakiem czy jarmużem i wyczarować z pyszne smoothies! Przygotowane na bazie warzyw i owoców, z dodatkiem produktów zbożowych sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia. O poranku: z dodatkiem otrębów, które zapewnią energię na start. Po południu, zamiast kawy: z jarmużem i grejpfrutem – na pobudzenie! Przed snem: nie zapomnij o bananie, zawiera on bowiem witaminy z grupy B, które skutecznie uspokoją i zniwelują stres. Rozpoczynając przygodę z warzywnymi smoothies warto zaopatrzyć się w blender kielichowy, dzięki któremu wszystkie produkty zmiksujemy w kilka sekund! W komponowaniu mieszkanek możemy pozwolić sobie na sporo fantazji. Kilka sugerowanych połączeń (w proporcjach na jedną szklankę) znajdziecie TUTAJ.

Owoce sezonowe - jakie najlepsze?

Kiedy nacieszymy się już lokalnymi darami sadów i ogrodów, pozwólmy sobie na odrobinę egzotyki. W towarzystwie ananasów, mango i limonek poczujemy się, jak na wakacjach w tropikach. Jeśli połączymy mango z jogurtem, otrzymamy klasyczne mango lassi. Mamy także kilka innych propozycji: morelowy zawrót głowy, ananasowa osłoda, a może ogród w szklance? W lecie trudno wyobrazić sobie coś lepszego niż zimny koktajl owocowy! Przygotujemy go zaledwie w kilka minut, sprawdzi się idealnie w formie lekkiego deseru, a słodyczą ucieszy zarówno dużych, jak i małych domowników. Pragnienie ugasi także naturalna woda smakowa.

W czerwcu na blogu znajdziecie kolejne przepisy z wykorzystaniem owoców sezonowych, wypatrujcie szczególnie chłodników. Już dziś możemy zdradzić, że pojawi się ich pełna gama: truskawkowy, jagodowy i wiśniowy!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *