Kilka słów o warzywach sezonowych – warzywa sezonowe na blogu

Tagi: , , , ,

Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy: Może Pan się o mnie oprze, Pan tak więdnie Panie Koprze…*, czyli kilka słów o warzywach sezonowych. Przyszła wiosna, a wraz z nią nie tylko wyższe temperatury, ale też sezon na nowalijki! Na straganach aż roi się do świeżych, chrupkich i kolorowych jarzyn. W weekend wybrałam się z wizytą na Stary Kleparz – najstarsze, nieprzerwanie działające targowisko Krakowa. Oto, co wylądowało w koszyku i kilka pomysłów, jak poszczególne warzywa sezonowe wykorzystać w zupach. warzywa sezonowe Na początek: szparagi. Sezon na nie trwa stosunkowo krótko, trzeba zatem najeść się na zapas! 🙂 W zależności, od preferencji: białe lub zielone – do wyboru, do koloru. Długą listę przepisów na zupy ze szparagami, z najróżniejszymi dodatkami, w tym m.in.: łososiem, awokado, kozim serem i orzechami znjadziecie TUTAJ. Jak wykorzystać warzywa sezonowe? Jeśli ciągle gramy w zielone (warzywa sezonowe) – pora na jarmuż, który na Kleparzu wzbudził prawdziwą sensację. Robiący zakupy, zachwycali się jego intensywnym kolorem i rozmiarem, rozszedł się jak świeże bułeczki! Z jarmużu wyczarujecie m.in. przysmak kuchni świata: portugalską zupę caldo verde z kiełbasą chorizo. Podrzucamy także pomysł na lekką i szybką zupę z młodej kapusty! Warzywa sezonowe - jakie przepisy? Młoda marchewka o tej porze roku jest wyjątkowo chrupka i słodka, szkoda przerabiać ją więc na zupę krem – lepiej dodać pokrojoną na kawałki. Jako że stanowi ona składnik większości zup i pasuje prawie do każdego bukietu, możliwości jest bez liku. Podczas gotowania możemy ją także przyjemnie chrupać na surowo. Taka przekąska to bogactwo beta – karotenu, który w miesiącach letnich nie tylko wzmaga opaleniznę, ale rownież wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a jako przeciwutleniacz – zapobiega nowotworom. Na pewno nie możemy jej pominąć gotując zupę ze świeżej kalarepy, czy jej śląską wersję, tzw. oberibę. Warzywa sezonowe - sposoby Zupy doprawiajmy jak najczęściej świeżymi ziołami. Koperek i szczypiorek to nieodłączne elementy chłodników! Te natomiast najlepiej przyrządzić z ostrych rzodkiewek, ogórków gruntowych i młodych buraczków. Botwinka – odkwasza i odtruwa organizm, zawiera dużo żelaza. Przygotujecie z niej także tradycyjną zupę z kawałkami ziemniaków czy barszcz z fasolką szparagową – podawane na ciepło. W trakcie ich przyrządzania, warto jednak pamiętać, aby botwinkę gotować w dużej ilości wody, którą później można w dużej części odlać – wypłukuje ona bowiem wapń z organizmu. Do zupy dodajmy łyżkę śmietany lub kawałek sera. Co zrobić z warzyw sezonowych? Na zakończenie, akcent śródziemnomorski: karczochy – najlepiej smakują we Włoszech, z tym faktem trudno polemizować, wszak zajadali się nimi już starożytni Rzymianie! Warzywo, doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także estetyczne, po upadku Imperium Rzymskiego zostało jednak zapomniane. Jego nasiona pojawiły się ponownie w Europie dopiero w XII wieku. Dziś, karczoch cieszy się znów sporą popularnością, szczególnie ze względu na swoje wartości odżywcze – stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin antyoksydacyjnych (w tym m.in witaminy C), witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Ze względu na klimat, karczochy uprawiane są głównie w krajach śródziemnomorskich, a także w Niemczech i Szwajcarii. Najsmaczniejsze będą te o ciężkich i pękatych główkach, z ciasno przylegającymi płatkami. Najlepiej przygotować je niedługo po zakupie, ew. nieumyte, przechowywać w pojemniku na warzywa w lodówce – nie dłużej jednak niż 2-3 dni. Pod koniec tygodnia na blogu pojawi się także zupa z karczochem. Nie zapomnijcie zatem zaglądnąć po przepis, a tymczasem pora zaplanować wiosenne menu do końca tygodnia! Warzywa sezonowe - które najlepsze? Początek lata to także idealny czas, aby w kuchni zakrólowały owoce, z których można także przyrządzić zupy i orzeźwiające chłodniki z nietypowymi składnikami. O tym, jakie owoce oraz dodatki najlepiej się do tego nadają, przeczytacie wkrótce na naszym blogu. Wypatrujcie kolejnych wpisów i przepisów!

*”Na straganie” Jan Brzechwa

 

Więcej o warzywach, ich właściwościach i pysznościach, możecie zobaczyć w innych naszych wpisach:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *