Klasyczna grochówka na żeberkach

Tagi: ,

“Jak grochówka to taka, żeby łyżka stała!”. Gęsta, aromatyczna, przyrządzona na esencjonalnym wywarze z żeberek. Dzięki dodatkowi Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY, nie musisz się martwić o odpowiednie doprawienie zupy. W składzie znajdziesz majeranek, czosnek i najlepszej jakości groch Świętokrzyski.  

Klasyczna grochówka na żeberkach podana z pajdą chrupiącego chleba to smak dzieciństwa!

Klasyczna:

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić. Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowiny, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut. 
  2. W międzyczasie cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Pietruszki i marchewki obrać, pokroić w plasterki. 
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Boczek pokroić w kostkę.  
  6. Pietruszki, marchewki oraz ziemniaki dodać do gotującego się mięsa. Całość gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka.
  7. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać boczek, podsmażyć. Dodać do gotującej się zupy.
  8. Opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 300 ml wody. Dolać do zupy.
  9. Całość zmiksować na gładki krem. 
  10. Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem. 

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *