Klasyczna zupa pomidorowa

Tagi: ,

Klasyka polskiej kuchni, o której można by pewnie napisać niejedną książkę. Większości z nas niezaprzeczalnie kojarzy się z domem rodzinnym. Zupa pomidorowa – gotowały ją nasze babcie i mamy, gotujemy i my – na różne sposoby. Podstawowy składnik pomidorówki pozostaje jednak niezmienny: dojrzałe, słodkie pomidory, na które sezon panuje właśnie latem. Zabierajmy się więc ukochaną zupę pomidorową!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 kg ćwiartka z kurczaka
  • 1,5 kg świeżych,dojrzałych pomidorów
  • 2 litry wody
  • Ryż lub makaron
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Zielona natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.
  3. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  4. Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.
  5. Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.
  6. W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.
  7. Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

zupa pomidorowa
zupa z pomidora
zupa z pomidorami
zupa z pomidorów
pomidorowa
pomidorówka
pomidorówka zupa
pomidorowa

Szukasz mniej tradycyjnego przepisu na pomidorówkę? Zobacz na przykład te:

Zobacz też