Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Tagi: ,

Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnego żurku niż jajko, które możemy przygotować na wiele sposobów. Od klasycznego jajka na twardo, poprzez jajko w koszulce, sadzone, klopsiki z jajek, po klopsiki z jajkiem przepiórczym przypominające jajka po szkocku. Choć jajka przepiórcze są niewielkie, klopsiki nabierają rozmiarów dzięki kołderce z pysznie doprawionego indyczego mięsa mielonego. Żurek lub barszcz biały z takim dodatkiem nie ma sobie równych.

klopsiki 4 sztuki:

  • 4 jajka przepiórcze
  • 15 dag mięsa mielonego z indyka
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej musztardy (u mnie z papryczką piri-piri)
  • sól morska i pieprz czarny do doprawienia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  4. Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.
  5. Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.
  6. Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  7. Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.

klopsiki z jajkiem

mięsne klopsiki z jajkiem

klopsiki do barszczu

klopsiki wielkanocne

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *