Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Tagi: ,

Kołduny w rosole to świetne danie, którym tuż po północy można przywitać Nowy Rok lub posilić się nim w porze obiadowej. Pyszne, wysokokaloryczne, dobre na wszystko. Jak dla mnie, koniecznie podane w rosole wołowym lub wołowo-drobiowym, który razem z kołdunami tworzy smakowity duet.

Chcąc znaleźć idealny przepis na kołduny w rosole, trafiłam na wiele kołdunowych sporów, dotyczących tego jak i z czego je przygotowywać. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Takie kołduny w rosole muszą być wręcz niebiańskie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś takich spróbować.

Kołduny powinny być małe, takie „na raz”. Nie powinno się ich kroić łyżką ani odgryzać po kawałku, skądże znowu.

Smacznego!

Rosół na wołowinie:

  • 0,5 kg wołowiny z kością
  • pietruszka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/8 kapusty włoskiej
  • opcjonalnie: suszony borowik
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • cebula opieczona nad ogniem
  • 5 l wody
  • opcjonalnie: kawałek imbiru

Przygotowanie:

  1. Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.
  2. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.
  3. Gotuję godzinę pod przykryciem, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.
  4. Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.
  5. Gotuję rosół jeszcze 2 godziny.

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • małe jajko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.
  2. Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.
  3. Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.
  4. [skladniki tytul="kołduny" czas=0:30]0,5 kg polędwicy wołowej;2 ząbki czosnku;cebula;2-3 łyżki majeranku;pieprz czarny;pół kostki rosołu wołowego (niekoniecznie);opcjonalnie: sól morska;2 łyżki masła[/skladniki]
  5. Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.
  7. Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.
  8. Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.
  9. Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.
  10. Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).
  11. Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.

kołduny w rosole

świąteczne kołduny

tradycyjne kołduny w rosole

Zobacz też