Jak zrobić kompot z wiśni? Kompoty z letnich owoców

Tagi:

Lato to czas owocowych szaleństw! Przyznajcie, że nic nie smakuje jednak tak dobrze, jak naturalny kompot. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa! Dawniej kompoty z letnich owoców pijało się znacznie częściej. Nasze mamy i babcie serwowały go do obiadu oraz jako podstawowy napój – dla ochłody! Z wiśni, truskawek, agrestu i rabarbaru. Odtwarzamy dziś nasze ulubione smaki.
Kompot z wiśni
Przepis na kompot z wiśni

Wyrazisty kompot z wiśni i śliwek

Składniki:

  • 200 g wiśni
  • 200 g śliwek
  • 100 g czarnej porzeczki
  • Laska cynamonu
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)
  • Kilka łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Wiśnie i śliwki wydrylować.
  2. Wszystkie owoce dokładnie umyć i umieścić w garnku.
  3. Owoce zalać ok. 700 ml wody, dodać cukier i laskę cynamonu.
  4. Całość gotować na wolnym ognium przez ok. 15 minut.
  5. Kompot przed podaniem porządnie schłodzić.

Kompot z wiśni - przepis

Kompot z truskawek z twistem

Jak zrobić kompot z wiśni?

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 2 duże brzoskwinie
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • Kilka łyżek miodu

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże przekroić na pół. Małe zostawić całe.
  2. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki.
  3. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny.
  4. Owoce umieścić w garnku, dolać sok z pomarańczy i cytryny.
  5. Całość zalać ok. 500 ml wody, gotować przez około 15 minut.
  6. Kiedy kompot lekko przestygnie, dosłodzić go miodem.
  7. Podawać schłodzony.

kompot z wiśni - jak zrobić?

Egzotyczny kompot z nektarynek i rabarbaru

kompot z wiśni - czy dobry?

Składniki:

  • 4 nektarynki
  • 100 g rabarbaru
  • 200 g agrestu
  • 200 ml zielonej herbaty
  • Kilka łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Nektarynki umyć, pokroić w ćwiartki.
  2. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki.
  3. Agrest porządnie umyć.
  4. Owoce umieścić w garnku. Zalać ok. 500 ml wody, dodać cukier.
  5. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać zaparzoną zieloną herbatę.
  7. Kompot podawać schłodzony.

kompot z wiśni - sposoby?

 

Kompoty można też zapakować w słoiki i cieszyć się nimi nawet w środku zimy! O tym, jak przerobić owoce i warzywa na inne przetwory, dowiesz się też z pozostałych naszych wpisów:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *