Krakersy cebulowe

Tagi:

Rewelacyjny dodatek do wielu zup – krakersy cebulowe. Pachną obłędnie i smakują rewelacyjnie. Im cieńsze krakersy, tym lepiej dlatego, że cienkie krakersy po upieczeniu są przyjemnie chrupiące. Kształt w zasadzie jest dowolny, jak kto lubi. Jeśli zrobicie nieco grubsze krakersy, to nic nie szkodzi. Nie będą tylko już chrupiące, ale nie stracą nic ze swojego smaku. Możecie posypać je też sezamem lub makiem. Ja poszłam w kierunku tradycyjnych krakersow z dziurkami.

W zasadzie krakersy cebulowe same w sobie mogą być świetną przekąską, sprawdzą się też w towarzystwie pysznej zupy: kremowej z brokułami , zupy z dzikimi ziołami, zupy ogórkowej ze świeżych ogórków, kremu ziemniaczanego z bobem  i wielu innych, na które tylko macie ochotę.

Przygotowanie domowych krakersów cebulowych jest bardzo proste. W zaledwie kilka minut wyrobicie ciasto i to prawie wszystko. Pieką się błyskawicznie.

Składniki:

  • 15 g prażonej cebulki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do posypania krakersów
  • 35 g miękkiego masła

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
  2. W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.
  3. Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  4. Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.
  5. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.
  6. Ciasto wałkujemy jak najcieniej.
  7. Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.
  8. Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.
  9. Pieczemy 6 minut w 220°C.
  10. Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.

krakersy cebulowe 2

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *