Krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli

Tagi: ,

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, zaczynamy więc sięgać po nowalijki i udowadniamy, że krem kalafiorowy wcale nie musi być nudny! Dodatek wędzonego filetu z makreli przełamie słodycz zupy. Z kolei pesto rosso doda pikanterii i jednocześnie pozwoli finezyjnie przyozdobić krem z kalafiora. Aby nadać zupie egzotycznej nuty zamiast zwykłego mleka dodajcie mleczko kokosowe. Przepis na krem kalafiorowy jest prosty, a jaki efektowny! Przekonajcie się sami.

Krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli:

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka/ mleczka kokosowego
  • Filet z makreli (wędzonej)
  • Kilka łyżek pesto rosso
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Warzywna kostka bulionowa do smaku Winiary
  • Sól himalajska
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę oraz podzielonego na różyczki kalafiora zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu.
  2. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dorzucamy do gotujących się warzyw. Wywar gotujemy aż kalafior będzie miękki, pod koniec gotowania dodajemy kostkę bulionową Winiary do smaku.
  3. Wyławiamy marchewki, resztę miksujemy na gładki krem. Dolewamy mleko lub mleczko kokosowe. Krem z kalafiora doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
  4. Krem kalafiorowy serwujemy z kawałkami filetu z makreli oraz dodatkiem pesto rosso, którym finezyjnie udekorujemy zupę.

krem kalafiorowy
krem z kalafiora
krem kalafiorowy z makrelą
krem kalafiorowy z pesto rosso
krem kalafiorowy z mleczkiem kokosowym

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *