Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Tagi: ,

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem to pomysł na kaszę jaglaną na dziś, podpatrzony w książce „Kuchnia polska bez pszenicy”. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając do zupy świeży imbir i pomijając listki kaffiru i czarnuszkę. Czarnuszkę mam już zamówioną w moim ulubionym sklepie ze zdrową żywnością, więc następnym razem na pewno trafi do jaglanego kremu.

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem ma delikatnie orientalny charakter, nie tylko dzięki świeżemu imbirowi (ten sproszkowany wolę dodawać do deserów), ale także dzięki kurkumie i limonce. Kurkumina, składnik kurkumy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, ma wpływ na poprawę odporności. Dlatego warto kurkumę na stałe wpisać do naszego menu przyprawowego, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

A że właśnie mamy jesień w pełnej krasie, krem marchewkowo-jaglany z imbirem jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Gęsty krem długo trzyma ciepło, można zatem delektować się nim bez pośpiechu, a i tak będzie gorący do ostatniej łyżki.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1 l wody lub wywaru warzywnego
  • 3-4 marchewki
  • ćwiartka selera
  • pietruszka
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • mała cebula
  • niecałe ½ łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska lub morska
  • ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka soku z limonki lub ewentualnie cytryny)
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Por kroję w półtalarki, cebulę siekam.
  2. W głębokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i por, kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam na większej mocy płyty przez pół minuty, zmniejszam moc i dodaję starte na tarce warzywa. Duszę pod przykryciem. Po chwili dodaję kurkumę, szczyptę soli, podlewam warzywa wodą lub wywarem warzywnym, gotuję 15 minut.
  3. W tym czasie w małym rondelku zagotowuję 2 szklanki wody. Kaszę jaglaną płuczę pod strumieniem zimnej wody na sicie, przelewam wrzątkiem, pozostawiając w rondelku połowę wody. Dodaję do rondelka z wodą kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem na najmniejszej mocy płyty 15 minut, bez mieszania.
  4. Zestawiam zupę z płyty, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach imbir i blenduję zupę przez minutę. Konsystencja powinna być dość rzadka, żeby po dodaniu kaszy krem nie zrobił się za gęsty.
  5. Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, w razie potrzeby można delikatnie rozbić kaszę za pomocą blendera ustawionego na minimalne obroty. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.
  6. Zupę podaję z natką zielonej pietruszki, orzechami włoskimi lekko podprażonymi na suchej patelni.

krem marchewkowo jaglany IMG_5378

krem marchewkowo jaglany IMG_5407

krem marchewkowo jaglany taki IMG_5442

Z kaszą jaglaną polecam także:

zupa owocowa z kaszą jaglaną

 

A jeśli lubicie kremy marchewkowe, sprawdźcie koniecznie przepisy:

zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

ostra zupa z marchewki z chili

zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem

zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Zobacz też