Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Tagi: , ,

Lubię zupy pieczarkowe, począwszy od tych tradycyjnych, z kawałkami grzybów i warzyw, po gęsty krem pieczarkowy, który każdy z domowników może zjeść tak, jak lubi – z groszkiem ptysiowym, grzankami, albo prosto z kubka termicznego na spacerze z psem.

Choć panuje niesłuszne przekonanie, że grzyby, w tym zupy i kremy pieczarkowe, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych – nawet gdyby tak było, to warto je wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. A jednak grzyby to dużo więcej, niż tylko ten smak i aromat. Choć zawierają dużo wody, to są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego najwięcej znajdziemy właśnie w hodowlanych pieczarkach. Poza tym grzyby zawierają całkiem sporo witamin i minerałów! Zatem są nie tylko smaczne, ale i zdrowe tak, jak dzisiejszy krem pieczarkowy!

krem pieczarkowy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • opakowanie Zupy Pieczarkowej „Jak u Mamy” Winiary
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól himalajska lub zwykła kuchenna
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pół szklanki groszku ptysiowego
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
  2. Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki.
  3. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
  5. W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
  6. Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  7. Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
  8. Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.

krem pieczarkowy

krem z pieczarek

krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Wszystkim wielbicielom zup i kremów pieczarkowych polecam także:

krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

zupa pieczarkowa z papryką na wynos

zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

kremowa zupa pieczarkowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *