Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Tagi: ,

Krem pomidorowy, dobrze przyprawiony i mocno rozgrzewający ma swój niezwykły aromat, który zawdzięcza pieczonym warzywom, wykorzystanym do jej przygotowania. Jeśli chcecie, by zupa nie była zbyt ostra, usuńcie z papryczki chili nasiona, można też dodać tylko połowę papryczki, zamiast całej.
Z podanych składników otrzymacie 2 litry zupy, którą najecie się do syta. Smacznego 🙂

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami:

  • Koncentrat soku z pomidorów Winiary
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • biała i jasnozielona część pora
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • papryczka chili (lub pół, jeśli jest bardzo ostra)
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta świeżo startej kurkumy
  • oliwa z oliwek (ok. 2-3 łyżki)
  • parmezan do dekoracji zupy (w płatkach lub tarty)
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  2. Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.
  3. W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.
  4. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).
  5. Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.
  6. Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy skoncentrowany sok z pomidorów, mieszamy.
  8. Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.
  9. Zupę podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.

Krem pomidorowy

Jak zrobić krem pomidorowy?

Przepis na krem pomidorowy

Krem pomidorowy - jak zrobić?

Krem pomidorowy - składniki

Sposób na krem pomidorowy

Krem pomidorowy - przygotowanie

Jak długo trwa przygotowanie kremu pomidorowego?

Krem pomidorowy - jak ugotować?

Krem pomidorowy - ile trwa przygotowanie?

 

Chili, kolendra, czosnek, papryka, kurkuma, bazylia… Przyprawy i zioła do zupy są bardzo ważne! Dowiedz się więcej o tym, jak je stosować:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *