Krem szpinakowy z serem ricotta

Tagi: ,

Na przekór zimie na moim talerzu zrobiło się zielono. Takiego zrobiłam zimie psikusa, chociaż wcale nie mam pewności, że to zima sroga, skoro ani śniegiem porządnie jeszcze nie sypnęła, ani nie ścięła siarczystym mrozem. Wszystko przed nami. Ale na razie przede mną miseczka z gorącym kremem szpinakowym.

Krem szpinakowy z serem ricotta to duża dawka witamin, których udało mi się zachować całe mnóstwo dzięki naprawdę krótkiej obróbce termicznej. Listki młodego szpinaku potrzebują tylko kilku minut gotowania, by odpowiednio zmięknąć. Tym razem użyłam świeżego szpinaku baby, którym można też udekorować krem szpinakowy, ale zimą często sięgam po szpinak mrożony, wybierając ten od sprawdzonego producenta.

A tam, gdzie krem szpinakowy, tam też i czosnek, bo szpinak komponuje się z czosnkiem idealnie. Podsmażając czosnek trzeba uważać – wystarczy mu pół minuty na średnim ogniu, właściwie ma się zeszklić, a nie podsmażyć. Zbyt długo trzymany na ogniu zrobi się gorzki.

przepis na krem szpinakowy

Składniki:

  • 0,5 l wywaru warzywnego (z warzywami)
  • 20 dag świeżego szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól morska,pieprz czarny,pół opakowania serka ricotta (125 g)

Przygotowanie:

  1. Czosnek lekko zgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie przez pół minuty.
  2. Dodaję szpinak, podlewam odrobiną wywaru i duszę chwilę na najmniejszej mocy płyty.
  3. Po kilku minutach dodaję resztę wywaru wraz z warzywami (można zostawić około pół szklanki na wypadek, gdyby jednak zupa wyszła za rzadka), chwilę gotuję.
  4. Zestawiam garnek z płyty i miksuję na gładki krem z serkiem riccota.
  5. Zupę krem ze szpinaku doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Krem szpinakowy podaję z kawałkami serka ricotta, udekorowany listkami szpinaku.

krem szpinakowy z serem ricotta

krem ze szpinaku

krem z młodego szpinaku

Wszystkim wielbicielom zielonych zup polecam także:

lekka zielona zupa z jarmużem

zielone minestrone

zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

krem z brokułów z prażonymi migdałami

zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

krem ze szparagów z miętowym pesto

kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

zupa krem z rzeżuchy

krem z cukinii z wędzonym łososiem

krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

zupa krem z zielonego groszku

Zobacz też

2 Comments

  • Paweł Rzonca napisał(a):

    Czy ta zupa wyjdzie z mrożonego szpinaku? Widziałem przepis Ani, ale wolałbym zupę z samego szpinaku. Pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *