Krem z bakłażana i papryki

Tagi: , ,

Dziś w menu zupa sezonowa, czyli przygotowana z warzyw, które aktualnie znajdziecie na każdym straganie. W bukiecie znalazły się tym razem: cukinia, bakłażan, papryka, cebule, pomidory. Soczyste kolory, spora dawka witamin zaklęta w jędrnych jarzynach! Krem z bakłażana i papryki to zupa, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zajrzyjmy zatem za kulisy i wybierzmy się do kuchni Zakochanych w Zupach.

Wszystkie warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie kroimy. Następnie delikatnie szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodatek kostki bulionowej pozwoli zaoszczędzić czasu, które trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie wywaru. Warzywa zyskają na smaku i aromacie. Wszystko bez sztucznych dodatków. Czasem warto sobie sprytnie ułatwić życie.

Zupę serwujemy z dodatkiem sera pleśniowego, który nada zupie nieco bardziej wyrazistego charakteru. W wersji dla dzieci zupę najlepiej będzie podać z grzankami lub chlebowymi paluchami. Ze względu na gęstą konsystencję, makaron lub ryż nie będą w tym wypadku idealnymi dodatkami.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3-4 mniejsze papryki: czerwone i pomarańczowe
  • 4 pomidory
  • 2 kostki Bulionu Warzywnego Winiary
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 papryczka chilli
  • Ser pleśniowy typu blue
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.
  2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  4. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.
  5. Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.
  6. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.
  7. Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.
  8. Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
  9. Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
  10. Obficie doprawić solą i pieprzem.
  11. Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *