Krem z bakłażana i papryki
Tagi: krem z bakłażana, krem z bakłażana i papryki, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Dziś w menu zupa sezonowa, czyli przygotowana z warzyw, które aktualnie znajdziecie na każdym straganie. W bukiecie znalazły się tym razem: cukinia, bakłażan, papryka, cebule, pomidory. Soczyste kolory, spora dawka witamin zaklęta w jędrnych jarzynach! Krem z bakłażana i papryki to zupa, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zajrzyjmy zatem za kulisy i wybierzmy się do kuchni Zakochanych w Zupach.
Wszystkie warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie kroimy. Następnie delikatnie szklimy na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodatek kostki bulionowej pozwoli zaoszczędzić czasu, które trzeba byłoby przeznaczyć na gotowanie wywaru. Warzywa zyskają na smaku i aromacie. Wszystko bez sztucznych dodatków. Czasem warto sobie sprytnie ułatwić życie.
Zupę serwujemy z dodatkiem sera pleśniowego, który nada zupie nieco bardziej wyrazistego charakteru. W wersji dla dzieci zupę najlepiej będzie podać z grzankami lub chlebowymi paluchami. Ze względu na gęstą konsystencję, makaron lub ryż nie będą w tym wypadku idealnymi dodatkami.
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3-4 mniejsze papryki: czerwone i pomarańczowe
- 4 pomidory
- 2 kostki Bulionu Warzywnego Winiary
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 papryczka chilli
- Ser pleśniowy typu blue
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w kosteczkę. Posolić i odstawić na ok. 30-40 minut – aż warzywa puszczą sok.
- Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.
- Papryczkę chilli posiekać – usuwając pestki.
- Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodać papryczkę chilli, pokrojone papryki, bakłażana i cukinię. Całość krótko przesmażyć.
- Warzywa zalać litrem wody, dodać kostki Bulionu Warzywnego Winiary.
- Całość gotować przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
- Obficie doprawić solą i pieprzem.
- Zupa krem z bakłażana i papryki będzie dobrze smakowała podana z dodatkiem sera pleśniowego typu blue.
2 Comments
Pyszna zupa fakt że ze względu na moja 3 letnia córkę zrobiłem bez ostrych papryczek i sera plesniowego ale moja córka zjadła 2 miski z groszkiem ptysiowym. ..super pomysł na pewno będzie czestym gościem na naszym stole.
Zupa prosta w przygotowaniu i dobra, jak dla mnie bardziej paprykowa niż bakłażanowa mimo że dałam więcej bakłażana niż w przepisie 🙂