Krem z białych szparagów na zimno

Tagi: , ,

Przepis na krem z białych szparagów na zimno pochodzi z kartki z zeszłorocznego kalendarza. U moich rodziców w domu od zawsze, niezmiennie w tym samym miejscu, wisiał taki kalendarz, z którego codziennie odrywało się po jednej kartce. Zresztą wisi tam do dziś.

Zawsze lubiłam zaglądać na rewersy kartek w poszukiwaniu ciekawostek i przepisów, które razem z mamą nie raz wcielałyśmy w kulinarne życie naszej rodziny. Ale nigdy nie zaglądałam pod kartki dni, które miały dopiero nadejść, choć zawsze strasznie mnie to kusiło. Najbardziej za to lubiłam, kiedy wracaliśmy z wakacji i można było wyrywać nawet 14 kartek jedna po drugiej.

Kartka z przepisem na krem z białych szparagów na zimno została wyrwana z kalendarza w zeszłym roku i trafiła do książki, z której właśnie postanowiła wypaść w pełni sezonu na szparagi. Odczytałam to jako znak do natychmiastowego jego użycia, co też zrobiłam, z lekkimi modyfikacjami.

Uwielbiam białe szparagi, a krem na zimno wyszedł obłędnie. Jest świetną orzeźwiającą odmianą tradycyjnego kremu szparagowego. Jak dla mnie – obowiązkowa pozycja w przepisach prawdziwego wielbiciela szparagów.

Do czasu przygotowania zupy nie wliczyłam czasu jej studzenia i chłodzenia, który zajmuje około 2 godzin.

Składniki:

  • pęczek świeżych białych szparagów
  • dwie szklanki wody (w oryginale 3)
  • 200g śmietanki kremówki (w oryginale szklanka)
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego (w oryginale pół szklanki)
  • sok z cytryny (u mnie łyżka)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, obieram od góry do dołu obieraczką do warzyw, kroję na kawałki, gotuję w garnku 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
  2. Dodaję połowę śmietanki i dwie łyżki wina, gotuję około 20 minut, blenduję na krem, przecedzam przez sito, odstawiam do ostygnięcia, lekko schładzam w lodówce.
  3. Dodaję jogurt, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, blenduję. Ubijam pozostałą śmietanę, trochę ubitej śmietany pozostawiam do dekoracji, resztę dodaję do kremu i dokładnie mieszam trzepaczką.
  4. Krem podaję z kleksem bitej śmietany i świeżo siekanym szczypiorkiem.

szparagowa na zimno _2

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *