Krem z białych szparagów na zimno
Tagi: chłodnik, zupa krem, zupa szparagowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Przepis na krem z białych szparagów na zimno pochodzi z kartki z zeszłorocznego kalendarza. U moich rodziców w domu od zawsze, niezmiennie w tym samym miejscu, wisiał taki kalendarz, z którego codziennie odrywało się po jednej kartce. Zresztą wisi tam do dziś.
Zawsze lubiłam zaglądać na rewersy kartek w poszukiwaniu ciekawostek i przepisów, które razem z mamą nie raz wcielałyśmy w kulinarne życie naszej rodziny. Ale nigdy nie zaglądałam pod kartki dni, które miały dopiero nadejść, choć zawsze strasznie mnie to kusiło. Najbardziej za to lubiłam, kiedy wracaliśmy z wakacji i można było wyrywać nawet 14 kartek jedna po drugiej.
Kartka z przepisem na krem z białych szparagów na zimno została wyrwana z kalendarza w zeszłym roku i trafiła do książki, z której właśnie postanowiła wypaść w pełni sezonu na szparagi. Odczytałam to jako znak do natychmiastowego jego użycia, co też zrobiłam, z lekkimi modyfikacjami.
Uwielbiam białe szparagi, a krem na zimno wyszedł obłędnie. Jest świetną orzeźwiającą odmianą tradycyjnego kremu szparagowego. Jak dla mnie – obowiązkowa pozycja w przepisach prawdziwego wielbiciela szparagów.
Do czasu przygotowania zupy nie wliczyłam czasu jej studzenia i chłodzenia, który zajmuje około 2 godzin.
Składniki:
- pęczek świeżych białych szparagów
- dwie szklanki wody (w oryginale 3)
- 200g śmietanki kremówki (w oryginale szklanka)
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- pół kubeczka jogurtu naturalnego (w oryginale pół szklanki)
- sok z cytryny (u mnie łyżka)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól morska
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, obieram od góry do dołu obieraczką do warzyw, kroję na kawałki, gotuję w garnku 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
- Dodaję połowę śmietanki i dwie łyżki wina, gotuję około 20 minut, blenduję na krem, przecedzam przez sito, odstawiam do ostygnięcia, lekko schładzam w lodówce.
- Dodaję jogurt, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, blenduję. Ubijam pozostałą śmietanę, trochę ubitej śmietany pozostawiam do dekoracji, resztę dodaję do kremu i dokładnie mieszam trzepaczką.
- Krem podaję z kleksem bitej śmietany i świeżo siekanym szczypiorkiem.
2 Comments
Zupa rewelacyjna na czasie z polskich dostepnych obecnie na rynku produktow , swietna oczyszcajaca rewelacja
Ja też uwielbiam „nasze” warzywa, pozdrawiam!