Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Tagi: ,

Sezon na krajowe szparagi w pełni. Świeże można było kupić już kilka tygodni temu, jednak były to warzywa hiszpańskie, a ja zdecydowanie wolę poczekać na nasze, tym bardziej, że jedną z plantacji mam prawie pod nosem.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi nie ma sobie równych, w sezonie na szparagi to chyba moja ulubiona zupa.

Białe szparagi są łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych, zupa z nich jest bardzo delikatna, a kiedy doda się do niej żółtko, nabiera aksamitnej konsystencji. Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Obierki i stwardniałe końce warto przeznaczyć na wywar. Tak też zrobiłam, za radą naszej czytelniczki. Taki wywar można wykorzystać także do przygotowania innych zup, na przykład jarzynowej.

Krem z białych szparagów warto po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, bo pomimo obierania szparagów, w zupie mogą zostać mało apetyczne łykowate kawałki.

szparagowa z białych IMG_1293

Składniki:

  • pęczek świeżych białych szparagów
  • ok. 0,5 l wody
  • surowe żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
  • bułka pszenna „wczorajsza”

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotujecie dwie porcje zupy.
  2. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.
  3. Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
  4. W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
  5. Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.
  6. Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.
  7. W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.
  8. W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.
  9. Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.

szparagowa z białych IMG_1329

szparagowa z białych szparagów IMG_1366

szparagowa z białych szparagów IMG_1342

szparagowa z białych szparagów IMG_1293

szparagowa z białych szparagów IMG_1302

A jeśli będzie Wam mało, polecam także:

krem z białych szparagów na zimno

kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *