Krem z bobu

Tagi: , ,

Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.

Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.

Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.

Zupa krem z bobu ze świeżą miętą:

  • 0,5 l bulionu warzywnego Winiary
  • 0,5 l wody
  • 750 g bobu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
  2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
  5. Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
  6. Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.

krem z bobu

krem z bobem

Poznaj też inne przepisy z bobem:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *