Krem z bobu
Tagi: zupa fasolowa, zupa krem, zupa z bobu

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Bób to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pamiętam jak w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u dziadków zajadaliśmy się nim z kuzynostwem pod chmurką. Babcia okraszała ugotowany, młody bób odrobiną masła, a my z nieukrywanym zachwytem zjadaliśmy go razem ze skórką.
Dlatego zawsze z utęsknieniem czekam na początek lipca, kiedy bób staje się łatwo dostępny w większości sklepów i na targowych straganach. Co najlepsze, bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych letnich przekąsek.
Poza jedzeniem go w całości, często przyrządzam na bazie bobu pasty, sałatki, a także pyszne zupy – na przykład krem z bobu.
Zupa krem z bobu ze świeżą miętą:
- 0,5 l bulionu warzywnego Winiary
- 0,5 l wody
- 750 g bobu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilkanaście listków świeżej mięty
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj liście mięty i przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.
- Krem z bobu podawaj przyozdobiony listkami mięty i posypany grubo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek dobrze mogą się również sprawdzić grzanki z pieczywa, lub kleks jogurtu naturalnego.
Poznaj też inne przepisy z bobem: