Krem z buraków pieczonych z warzywami

Tagi: ,

Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.

Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)

krem z buraków pieczonych

Składniki:

  • 0,8-1 kg małych buraków podłużnych lub okrągłych
  • pół główki czosnku
  • 0,7-1 l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • małe jabłko
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka serka mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól morska do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
  2. Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
  3. Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
  4. Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
  5. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
  6. Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
  7. Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
  8. Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
  9. Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

krem z buraków

kremowa zupa z buraków

zupa z pieczonych buraków

 

Wszystkim wielbicielom buraków pieczonych polecam:

zupa z buraków pieczonych

zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Zobacz też

  • Gosia

    Pierwszy raz zrobiłam zupę krem z buraków.I dokładka sama się wlewa do talerza☺choć mam wrażenie , że dałam za mało czosnku. Polecam

  • http://aploch.blogspot.com Anna Ploch

    To jest pyszne. Pierwsza zupa z Waszego portalu, pierwszy raz w życiu zupa krem z buraków. A zupy kocham. Wiem jedno: w tej wersji podam ją na Wigilię.
    To jest TO!