Krem z buraków pieczonych z warzywami
Tagi: barszcz czerwony, zupa buraczkowa, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: trudny
Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.
Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie 🙂
Składniki:
- 0,8-1 kg małych buraków podłużnych lub okrągłych
- pół główki czosnku
- 0,7-1 l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
- 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny
- małe jabłko
- opcjonalnie: pół łyżeczki cukru
- opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżka serka mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- sól morska do doprawienia
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
- Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
- Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
- Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
- Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
- Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
- Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
- Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
- Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wszystkim wielbicielom buraków pieczonych polecam:
25 Comments
Pierwszy raz zrobiłam zupę krem z buraków.I dokładka sama się wlewa do talerza☺choć mam wrażenie , że dałam za mało czosnku. Polecam
To jest pyszne. Pierwsza zupa z Waszego portalu, pierwszy raz w życiu zupa krem z buraków. A zupy kocham. Wiem jedno: w tej wersji podam ją na Wigilię.
To jest TO!
Zrobiłam dziś krem z pieczonej papryki.odlot:).dzięki
Kremy rządzą 🙂
Jest pyszna i rzeczywiście wcale nie taka pracochłonna 🙂 dzięki za kolejny super przepis!
Zapraszamy po więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ta zupa jest naprawdę zaskakująco smaczna, najlepsza zupa z buraków jaką jadłam.Polecam!
Bardzo nam miło 🙂 Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Mam pytanie. Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
6 porcji. Pozdrawiam 🙂
Czy można użyć kiszonych buraków do tej zupy? Zostały mi właśnie takie buraki z zakwasu i chciałabym je wykorzystać do jakiejś zupy ?
Nie robiłam kremu z kiszonymi buraczkami, więc trudno mi coś doradzić. Pewnie bym dodała, eksperymenty w kuchni mogą wnieść naprawdę wiele dobrego 🙂 A z kiszonymi burakami można zrobić taką zupę: https://zakochanewzupach.pl/barszcz-z-kiszonych-burakow/ Pozdrawiam 🙂
Ten krem jest obłędny !!! Zupa błyskawiczna ( o ile buraczki się upiecze dzień wcześniej), a smak niesamowity. Zastanawiam się tylko czy zamiast pieczenia buraków w foli można to zrobić w papierze do pieczenia.
Ja nigdy w ten sposób nie piekłam buraczków, trzeba spróbować 🙂 Może bardziej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem?
Wcześniej robiłam z tych samych składników ale buraków nie piekłam w piekarniku tylko gotowałam na bulionie warzywnym.
Zrobiłam dokładnie z Waszym przepisem. Cudowny smak i kolor . Zupa miała być na dwa dni, a rodzina pochłonęła ją
na obiad i resztę na kolację. Polecam bo jest smaczna i ma cudowny kolor.
Pieczone buraczki nie mają sobie równych 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Mam pytanie. Czy do zupy można użyć warzyw gotowanych z wywaru? Co wtedy z nimi zrobić? Pokroić i podsmażyć na oliwie, czy już niekoniecznie?
Pozdrawiam ciepło. Uwielbiam Waszą stronę:)
Jak najbardziej można je wykorzystać do przygotowania zupy, nie jest konieczne ich podsmażanie, ale jeśli mamy na to czas i ochotę, dlaczego nie? 🙂 Pozdrawiamy serdecznie 🙂
ZAMIAST PIEC BURAKI POLECAM JE UGOTOWAĆ W MUNDURKACH W MALEJ ILOŚCI WODY. NIE TRZEBA ODPALAĆ PIEKARNIKA NA SAME BURAKI A EFEKT KOŃCOWY JEST TAKI SAM.
Często tak właśnie gotuję buraczki, jednak moim zdaniem te z piekarnika są zdecydowanie bardziej aromatyczne. Pozdrawiam 🙂
Jest rewelacyjna 🙂
A te ząbki czosnku smaży się w osobnym rondlu? czy wrzuca się do rondla z włoszczyzną i jabłkiem? Nie zrozumiałam tego 😉
Czosnek dodajemy do rondla z włoszczyzną i jabłkiem 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy ten krem będzie odpowiedni, aby podać go w towarzystwie uszek z grzybami?
Moim zdaniem uszka pasują do typowego czystego barszczu. Do kremu bardziej będą pasować grzanki. Podrzucam przepisy na pyszny barszcz: https://zakochanewzupach.pl/barszcz-na-wigilie-najlepsze-przepisy/