Krem z buraków ze skwarkami

Tagi: ,

Moim zdaniem najlepszy krem z buraków to ten z buraków pieczonych. Zdania nie zmienię, co oczywiście nie oznacza, że każdy inny krem nie może być równie pyszny. Może być, gotuję ich wiele, bo nie zawsze jest czas na pieczenie buraczków, a apetyt na buraczkowy krem – bardzo często.

Krem z buraków to dobra zupa na jesienną nudę. Kiedy za oknem jest szaro i buro, lżej się robi na sercu już na sam widok tej pozytywnie buraczkowej zupy. A że to krem, można dowolnie żonglować dodatkami. Za każdym razem coś innego, a zawsze równie pysznego! Dziś krem z buraków ze skwarkami 😊

Na jakiekolwiek zupy z buraków szczególnie polecam buraki opolskie. To jedna z najstarszych odmian, jak dla mnie najpyszniejsza. Rozpoznacie je po podłużnym kształcie.

Przygotowując zupę z buraków warto pamiętać o dodatku w postaci soku z cytryny, kwasku cytrynowego lub octu, który zapobiegnie utracie koloru podczas gotowania. Najlepiej dodać do go zupy razem z burakami, ale jeśli zapomnicie to zrobić, a przypomnicie sobie dopiero na widok bladego barszczyku – nic straconego. Kolor wróci, dodajcie tylko to, o czym zapomnieliście.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje kremu.

Krem z buraków ze skwarkami:

  • 0,5 kg buraków (najlepiej opolskich)
  • nieduże winne jabłko
  • 0,1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki masła
  • kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na łyżce masła. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę dusimy.
  2. Buraczki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli, dodajemy ocet jabłkowy, szczyptę soli i starty na tarce o drobnych oczkach kawałek imbiru. Chwilę smażymy, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości buraków, ok. 20 minut.
  3. Wyciągamy z zupy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  4. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Gotowe skwarki odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Krem z buraków podajemy ze skwarkami i kleksem śmietany.

Sycący krem z buraków ze skwarkami

Krem z buraków ze skwarkami i szczypiorkiem

Krem z buraków ze skwarkami zabielany

Gęsty krem z buraków ze skwarkami

Krem z buraków ze skwarkami przepis na zupę

Jeśli masz ochotę na mięsne dania, poznaj również nasze inne propozycje:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *