Krem z dyni z niebieskim serem i granatem
Tagi: zupa dyniowa, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Połączenie, które wpadło mi do głowy na chwilę przed zaserwowaniem zupy. Ugotowałam cały garnek porządnego, treściwego kremu z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Na wieczór zapowiedziało się akurat kilku znajomych: „Ania, wpadniemy do Ciebie na zupę. Zaskocz nas! Koniecznie coś rozgrzewającego na tę słotę”. Wyskoczyłam więc do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu magicznych dodatków do kremu z dyni. W rękę wpadły mi granat i ser z niebieską pleśnią. Połączenie kwaskowatych pestek z wyrazistym serem, który delikatnie roztopił się w miskach z gorącą zupą dyniową, okazało się strzałem w dziesiątkę. Garnek kremu z dyni wylizano do ostatniej łyżki!
Składniki:
- 1 dynia
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 mała papryczka chilli
- 2-cm kawałek imbiru
- Kilka łyżek oliwy
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/2 granatu
- Ser z niebieską pleśnią
- Ciabatta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.
- Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)
- W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
- Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.
- Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.
- Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.
Jeśli lubisz zupy z dodatkiem serów, na pewno spodobają ci się też:
- Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
- Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
- Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
- Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
- Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
- Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
- Botwinka z serem korycińskim i ziemniaczanym puree z cebulką
4 Comments
Witam, zupa wygląda pięknie. Od dwóch tygodni co 2-3 dni robię zupę krem z dyni i chętnie wypróbuję ten przepis. Mam tylko jedno pytanie…czy mleko kokosowe bardzo dominuje czy jest praktycznie niewyczuwalne? Mam lekki przesyt i nie chciałabym żeby mleko zepsuło mi zabawę:)
Mleko jest tylko lekko wyczuwalne w smaku, jeśli nie ma Pani zupełnie na nie ochoty można je pominąć lub dodać nieco mniej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! 🙂
Witam 🙂
2 szybkie pytania: jak duża ma być dynia i mniej więcej ile osób z tego przepisu załapie się na porcję? 😉
Dynia średniej wielkości, o wadze do 3 kg. Na zupkę załapie się min. 6 osób 🙂