Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Tagi: ,

Połączenie, które wpadło mi do głowy na chwilę przed zaserwowaniem zupy. Ugotowałam cały garnek porządnego, treściwego kremu z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Na wieczór zapowiedziało się akurat kilku znajomych: „Ania, wpadniemy do Ciebie na zupę. Zaskocz nas! Koniecznie coś rozgrzewającego na tę słotę”. Wyskoczyłam więc do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu magicznych dodatków do kremu z dyni. W rękę wpadły mi granat i ser z niebieską pleśnią. Połączenie kwaskowatych pestek z wyrazistym serem, który delikatnie roztopił się w miskach z gorącą zupą dyniową, okazało się strzałem w dziesiątkę. Garnek kremu z dyni wylizano do ostatniej łyżki!

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2-cm kawałek imbiru
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 granatu
  • Ser z niebieską pleśnią
  • Ciabatta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze. Skropić oliwą i piec (ze skórką) aż zmięknie.
  3. Marchewki, pietruszki, cebule,czosnek, pora, ziemniaki i kawałek imbiru obrać. Marchewki, pietruszki oraz pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli drobno posiekać (pamiętając o usunięciu bardzo ostrych pestek)
  4. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy. Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą – tak, aby przykryć wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
  5. Upieczoną dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej zupy, kiedy pozostałe warzywa zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz mleko kokosowe.
  7. Zblendować na gładki krem, zagotować. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody.
  8. Zupę z dyni serwować z kawałkami niebieskiego sera i pestkami granatu, opcjonalnie kromką ciabatty.

krem z dynikrem dyniowyzupa z dynidyniowazupa dyniowa

Jeśli lubisz zupy z dodatkiem serów, na pewno spodobają ci się też:

Zobacz też

3 Comments

  • Kasia54433 napisał(a):

    Witam, zupa wygląda pięknie. Od dwóch tygodni co 2-3 dni robię zupę krem z dyni i chętnie wypróbuję ten przepis. Mam tylko jedno pytanie…czy mleko kokosowe bardzo dominuje czy jest praktycznie niewyczuwalne? Mam lekki przesyt i nie chciałabym żeby mleko zepsuło mi zabawę:)

    • Ania napisał(a):

      Mleko jest tylko lekko wyczuwalne w smaku, jeśli nie ma Pani zupełnie na nie ochoty można je pominąć lub dodać nieco mniej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! 🙂

  • Anka napisał(a):

    Witam 🙂
    2 szybkie pytania: jak duża ma być dynia i mniej więcej ile osób z tego przepisu załapie się na porcję? 😉

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *