Krem z dyni z pieczoną gruszką

Tagi: ,

Zupa w kolorach ostatnich dni lata, przyrządzona na bazie niemalże samych warzyw i owoców! Idealna na pierwsze chłody, delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni. Z dodatkiem pieczonej, chrupkiej gruszki stanowi danie bardziej wykwintne. Do przygotowania kremu z dyni wybieram zazwyczaj dynię piżmową, która moim zdaniem jest bardziej aromatyczna i ciekawsza w smaku. Zupa krem z dyni przygotowana według poniższego przepisu to także dobry pomysł na pożywny obiad dla wegan czy wegetarian.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 3 marchewki
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • 3 gruszki
  • 1,5 litra wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta cynamonu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).
  3. Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.
  4. Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.
  5. Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).
  6. W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.
  7. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny Winiary. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
  8. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  9. Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.
  10. Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.

krem z dynikrem z dyni z pieczoną gruszką (11)krem z dyni z gruszkąkrem z dyni z pieczoną gruszką (9)krem dyniowykrem z dyni z pieczoną gruszką (2)

 

Gruszki w zupie? Czemu nie! Zobacz inne przepisy z gruszkami:

Zobacz też

3 Comments

  • Emilia Szymańska napisał(a):

    A też czaję się na dynię, będzie na pewno krem oraz w tym roku planuję zrobić może ciacho?:)
    Pozdrawiam,
    Em

    • Ania napisał(a):

      Krem nie raz, nie dwa 🙂 A ciasto z dynią…nigdy jeszcze nie piekłam! Chętnie poznam jakiś ciekawy przepis. Proszę się podzielić po wypróbowaniu 🙂 Pozdrawiam, Ania

  • zuzaa_87 napisał(a):

    mmm… aż ślinka cieknie! jak tylko dorwę ładną dynię, to na pewno przetestuję przepis, tym bardziej, że się zaopatrzyłam w nowy blender ręczny z Morphy Richards i chcę go już przetestować! ;P

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *