Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Tagi: ,

Ot, niby zwykły krem z kalafiora, a jaki pyszny! Kremowa konsystencja, delikatny słodki smak i kontrastująca z nim chrupiąca wędlinka. A gdyby tak jeszcze dodać do kremu kilka małych surowych różyczek kalafiora? I odrobinę curry? Tak, ale następnym razem, bo dziś, w ciepły sierpniowy dzień krem z kalafiora z chrupiącą szynką nie potrzebuje więcej dodatków, ma smakować swojsko, niczym kalafior polany masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.

Taki krem z kalafiora, jak i każde danie, którego głównym składnikiem jest kalafior, najlepiej smakuje właśnie latem. Zimą w ogóle nie kupuję świeżych kalafiorów. Nie smakują tak, jak te wygrzewające się w pełnym słońcu. Co gorsza, mam nawet wrażenie, że w ogóle nie mają smaku. Poza sezonem na krajowe kalafiory kupuję kalafior mrożony, który zachowuje zarówno smak, jak i wartości odżywcze. A ma ich całkiem sporo, zwłaszcza witaminy C, chociaż większość straci podczas gotowania.

Składniki:

  • pół dużego kalafiora
  • młoda cebula
  • biała część pora
  • dwa duże młode ziemniaki
  • pół litra bulionu
  • szklanka mleka
  • 2 plasterki szynki surowej wędzonej
  • 20 dag sera ementaler
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska
  • biały pieprz
  • łyżka posiekanego szczypiorku (np. siedmiolatek)
  • opcjonalnie: 30 ml słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
  2. Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.
  3. Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.
  5. Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).
  6. Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

krem z kalafiora

krem z kalafiora_3

Polecam także inną pyszną białą zupę jarzynową, którą na początku wakacji gotowała Jola.

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *