Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Tagi: , ,

Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.

Składniki:

  • 5 pietruszek
  • 2 gruszki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 600 ml bulionu warzywnego
    Oliwa truflowa
  • Tymianek
  • Gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • Garść włoskich orzechów

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
  3. Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
  4. Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
  5. Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
  6. Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
  7. Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.

krem z korzenia pietruszkikrem z białych warzywkrem z korzenia pietruszki i białej fasolizupa krem pietruszkowakrem z warzyw

Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:

Zobacz też

  • Magdalena

    Zrobiła – wyszła pysznie. Polecam :)