Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Tagi: zupa fasolowa, zupa krem, zupa selerowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.
Składniki:
- 5 pietruszek
- 2 gruszki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- 600 ml bulionu warzywnego
Oliwa truflowa - Tymianek
- Gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
- Garść włoskich orzechów
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
- Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
- Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
- Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
- Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
- Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:
4 Comments
Zrobiła – wyszła pysznie. Polecam 🙂
Zastanawiam się nad tą gałązką rozmarynu. Zapewne po podsmażeniu lub przed blendowaniem należy ją wyciągnąć. Ja posiadam tylko suszony rozmaryn – zupa chyba nie straci na tym, jeśli go zblenduję z warzywami? Czy jedna łyżeczka wystarczy?
Świeży rozmaryn można jak najbardziej zastąpić suszonym. Jedna łyżeczka będzie w sam raz 🙂
Zrobiłam, ale nie mogę powiedzieć, że jestem fanką tej zupy. Jak dla mnie jest za ostra i gruszka za mocno się przebija w smaku. Może jedna gruszka i 1/4 łyżeczki ostrej papryki lepiej by się komponowały.