Krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi

Tagi: , , ,

Dziś w mojej kuchni główną rolę gra krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi. Aby uwolnić aromaty, kukurydza powinna się dłuższą chwilę potaplać w skwierczącym maśle 😉 Doskonałym dodatkiem są uprażone na patelni orzechy włoskie. Trzeba tylko uważać, aby się nie zagapić i ich nie przypalić! 

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kolby kukurydzy lub 2 puszki
  • 2 ziemniaki
  • 100 g sera Cheddar
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. 
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  3. Kolby kukurydzy obrać z ziaren.
  4. Na dnie dużego garnka roztopić masło. 
  5. Dorzucić ziarna kukurydzy. Podsmażyć je przez ok. 10 minut. W przypadku kukurydzy z puszki wystarczy 5 minut. 
  6. Dodać posiekane cebulę i czosnek. 
  7. Dosypać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: kurkumę i ostrą paprykę. Wymieszać. Krótko podsmażyć.
  8. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zgasną. 
  9. Zmiksować na gładki krem. 
  10. Dodać rozdrobniony ser Cheddar i śmietanę. Wymieszać – aż ser się rozpuści. 
  11. Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku. 
  12. Orzechy posiekać uprażyć na suchej patelni.
  13. Zupę podawać z garścią chrupiących orzechów. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *