Krem z marchewki z gruszką i chilli

Tagi: ,

Marchewka to jedno z tych warzyw, które zwykle mam w swojej spiżarce w większej ilości. Dodaję ją do kanapek, chrupię jako przekąskę. Dziś wyczarowałam z niej niecodzienną zupę. Za sprawą kilku dodatków zupa nabrała charakteru. 

Krem z marchewki z gruszką i chilli to sycące, delikatnie ostre połączenie. Gruszka i mleko kokosowe dodają zupie słodyczy. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 5 dużych marchewek
  • 3 średniej wielkości gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  2. Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. 
  3. Imbir obrać, drobno pokroić.
  4. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. 
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. 
  6. Dorzucić cebulę, czosnek, chilli i imbir oraz kurkumę. Podsmażyć.
  7. Do garnka dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę. 
  8. Całość zalać wodą – tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na małym ogniu. 
  9. W międzyczasie umyć gruszki. Dwie z nich obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Jedną pokroić w cienkie plasterki. 
  10. Na patelni rozgrzać masło, krótko podsmażyć na nim gruszki – aż nieco zmiękną i zrobią się rumiane. Będą stanowiły dodatek do zupy. 
  11. Po ok. 25 minutach gotowania zupy, dodać do niej pozostałe gruszki. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  12. Wycisnąć sok z pomarańczy. 
  13. Krem zmiksować. W trakcie miksowania dolać sok z pomarańczy, mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 
  14. Jeśli krem będzie za gęsty, dolać odrobinę wody. 
  15. Zupę podawać z przygotowanymi plastrami gruszki oraz kleksem mleka kokosowego. 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *