Krem z marchwi i fenkułu

Tagi: ,

Pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. To mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Na potrzeby przyrządzenia kremu z marchwi upiekłem marchewki w towarzystwie czosnku, papryczki chili i aromatycznych przypraw. Warzywa przygotowane w ten sposób smakują w kremie z marchewki zupełnie inaczej, niż te gotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz, którą dodatkowo podrasujemy takimi dodatkami jak: fenkuł, imbir i sok z pomarańczy. Sprawdź przepis na krem z marchwi i kopru włoskiego 😉

Krem z marchwi i fenkuła:

  • 1,5 l bulionu jarzynowego

  • fenkuł (ok. 350 g)
  • 800 g marchewki
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawy: szczypta słodkiej papryki, kolendry i cynamonu, sól, pieprz
  • orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy nerkowca, płatki migdałowe
  • płatki chili
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  2. Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  3. Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  5. W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.
  6. Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.
  7. Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.
  8. Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
  9. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.
  10. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.
  11. Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
  12. Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.

Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.

Krem z fenkułu i marchewki

krem z marchwi

krem z pieczonych warzyw

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *