Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Tagi: , , ,

Każdego roku letnią porą obowiązkowo gotuję zupę z młodej botwiny. Tym razem dla odmiany postanowiłam przygotować ją jako zupę krem i efekt końcowy był dla mnie miłym zaskoczeniem, bo zupa ma piękny, soczyście czerwony kolor i świetnie smakuje.

Dodałam do niej czosnek niedźwiedzi, bo jest bardziej delikatny w smaku od tradycyjnego, a mój mąż niestety nie zje potrawy w której wyczuje czosnek. Dla mnie czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw i mamy tu mały rodzinny konflikt kulinarny 🙂

Krem z młodej botwinki podałam z chipsami z ziemniaków truflowych, które kupiłam w ogrodnictwie specjalizującym się w uprawie i sprzedaży tego typu produktów. Ziemniaki truflowe zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia. Są dużo mniejsze od tradycyjnych ziemniaków i bardziej podłużne. Mają piękny fioletowy kolor. Smakują dosyć podobnie jak znane nam wszystkim ziemniaki, choć jak dla mnie miały też nieco gorzki posmak.

Chipsy z ziemniaków truflowych:

  • 4 ziemniaki truflowe
  • sól
  • oliwa do skropienia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.
  4. Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.

Krem z botwinki:

  • 1 pęczek botwiny z buraczkami
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 4 łyżki śmietany
  • 850-950 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 cytryny
  • świeży tymianek cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi  i gotujemy 10 minut.
  2. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.
  3. Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.
  4. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).
  5. Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.
  6. Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.

krem z młodej botwinki

ziemniaki truflowe

krem z młodej botwinki

krem z młodej botwinki

krem z młodej botwinki

DSC_1026

Jeśli szukacie też innych przepisów z botwiną to polecam:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *