Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

W tradycyjnych przepisach kuchni polskiej miejsce kapusty modrej przypada zazwyczaj obok pieczonych mięs i klusek śląskich, w postaci surówki lub kapusty duszonej z dodatkiem boczku lub na słodko z jabłkiem i rodzynkami. W dzieciństwie podbiła moje serce właśnie na słodko. Dziś, zainspirowana kuchnią sąsiedzką, serwuję kapustę modrą w charakterze pierwszego dania, czyli jako krem z modrej kapusty. Jeśli kochacie czerwoną kapustę, ugotujcie mój krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą. Smacznego!
Krem z czerwonej kapusty:
- mała główka kapusty modrej (0,5 kg)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały ziemniak
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 małe gruszki (u mnie Konferencja)
- 0,7-0,9 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- łyżka soku z cytryny
- sól morska, pieprz biały i cukier do doprawienia
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.
- Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.
- Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
- Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.
Pieczona ciecierzyca:
- szklanka ciecierzycy (z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej)
- sól morska
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki chili
- szczypta kurkumy
- 2 lyżki oliwy
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.
- Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).
Ciecierzyca po upieczeniu powinna być chrupiąca. Jeśli wciąż nie jest, można pozostawić ją w piekarniku do momentu, aż wystygnie.
1 komentarz
Zrobiłam, jest przepyszna! 🙂