Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Tagi: ,

W tradycyjnych przepisach kuchni polskiej miejsce kapusty modrej przypada zazwyczaj obok pieczonych mięs i klusek śląskich, w postaci surówki lub kapusty duszonej z dodatkiem boczku lub na słodko z jabłkiem i rodzynkami. W dzieciństwie podbiła moje serce właśnie na słodko. Dziś, zainspirowana kuchnią sąsiedzką, serwuję kapustę modrą w charakterze pierwszego dania, czyli jako krem z modrej kapusty. Jeśli kochacie czerwoną kapustę, ugotujcie mój krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą. Smacznego!

Krem z czerwonej kapusty:

  • mała główka kapusty modrej (0,5 kg)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały ziemniak
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 małe gruszki (u mnie Konferencja)
  • 0,7-0,9 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól morska, pieprz biały i cukier do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
  3. Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.
  4. Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.
  5. Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
  6. Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.

 

Pieczona ciecierzyca:

  • szklanka ciecierzycy (z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej)
  • sól morska
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki chili
  • szczypta kurkumy
  • 2 lyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.
  3. Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).

Ciecierzyca po upieczeniu powinna być chrupiąca. Jeśli wciąż nie jest, można pozostawić ją w piekarniku do momentu, aż wystygnie.

krem z modrej kapusty

kremowa zupa z kapusty

zupa z kapusty

kapuśniak

krem z modrej kapusty z gruszką i ciecierzycą

 

Zobacz też