Krem z papryki z rozmarynem

Tagi: ,

Dziś w kolorze czerwonym, lecz nie pomidorowa. Tym razem ugotowaliśmy coś specjalnie dla amatorów papryki! Gęsta zupa krem z papryki z dodatkiem kiełbasy Chorizo i świeżego rozmarynu. Paprykę – zazwyczaj pieczoną – postanowiliśmy udusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Trzymając w dłoniach miskę z gorącym kremem z papryki, w głowie pojawiają się wspomnienia z wakacji. Papryka przypomina o wizycie na Węgrzech, chorizo przywołuje chwile spędzone w słonecznej Hiszpanii i nagle szary początek jesieni nie jest już wcale tak przygnębiający. Krem z papryki zajadajcie na poprawę humoru!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Kilka łyżek oliwy
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz
  • Kiełbasa Chorizo
  • Świeża, chrupiąca bułka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  3. Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
  4. Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
  5. Dodać pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki. Zagotować.
  6. Pod koniec gotowania dosypać majeranek, posiekany rozmaryn, cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
  7. Całość zmiksować na gładki krem.
  8. Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
  9. Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.

Krem z papryki z rozmarynemKrem z papryki z rozmarynem - kolaz1krem paprykowyKrem z papryki z rozmarynem - kolaz2zupa paprykowa

 

Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromat rozmarynu, wypróbujcie też te przepisy:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *