Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną

Tagi: ,

Krem z pieczonej dyni i ziemniaków to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu wszystkich wielbicieli dyń. Niezwykle aromatyczne, pieczone warzywa nadają kremowej zupie z dyni wyjątkowego charakteru, a słodko-cierpka jarzębina świetnie współgra z delikatnym smakiem dyni. Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić ją kilka dni w zamrażarce – wówczas pozbędziemy się charakterystycznej dla niej goryczki. Do kremu z pieczonej dyni warto dodać do schrupania uprażone na suchej patelni migdały w płatkach lub słupkach. Smacznego!

krem z dyni:

  • nieduża dynia (ok. 1,2-1,5 kg)
  • 3 ziemniaki
  • oliwa
  • ok. 0,7-1l l wywaru warzywnego
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miękki miąższ, kroimy w dość grube plastry.
  2. Układamy dynię skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami.
  3. Wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy godzinę.
  4. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i podgotowujemy ok. 10 minut.
  5. Podgotowane ziemniaki dodajemy do dyni mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
  6. Odstawiamy upieczone warzywa do przestygnięcia, obieramy z dyni skórkę, przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wywarem tak, by przykrył warzywa, gotujemy chwilę.
  7. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
  8. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa z dyni jest za gęsta, dodajemy nieco wywaru, blendujemy, zagotowujemy.
  9. Krem z pieczonej dyni podajemy z karmelizowaną jarzębiną.

 

karmelizowana jarzębina:

  • 1 szklanka owoców jarzębiny, oberwanej z gałązek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jarzębinę przekładamy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy na ręczniku papierowym.
  2. Przekładamy jarzębinę do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość wody z jarzębiny, a sok się zagęści.
  3. Pod koniec gotowania wciskamy kilka kropel soku z cytryny, mieszamy.

krem z pieczonej dyni z karmelizowaną jarzębiną

krem z dyni

kremowa zupa dyniowa

Zobacz też