Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miękki miąższ, kroimy w dość grube plastry.
Układamy dynię skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami.
Wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy godzinę.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i podgotowujemy ok. 10 minut.
Podgotowane ziemniaki dodajemy do dyni mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Odstawiamy upieczone warzywa do przestygnięcia, obieramy z dyni skórkę, przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wywarem tak, by przykrył warzywa, gotujemy chwilę.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa z dyni jest za gęsta, dodajemy nieco wywaru, blendujemy, zagotowujemy.
Krem z pieczonej dyni podajemy z karmelizowaną jarzębiną.
Jarzębinę przekładamy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy na ręczniku papierowym.
Przekładamy jarzębinę do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość wody z jarzębiny, a sok się zagęści.
Pod koniec gotowania wciskamy kilka kropel soku z cytryny, mieszamy.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0