Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Tagi: ,

W jeden z chłodniejszych lipcowych dni postanowiłam włączyć piekarnik i przygotowałam krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone. Moje przyjaciółki podsunęły mi ten apetyczny pomysł, kiedy w naszej lokalnej restauracji serwowano właśnie takie pyszności.

Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.

krem z pieczonej papryki - przepis

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki (5-6 sztuk)
  • cebula
  • główka czosnku
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku (ok. 5-7)
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • sól morska
  • opcjonalnie:pieprz czarny
  • 4 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
  2. W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.
  3. 15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.
  4. Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
  5. Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.
  6. Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.
  7. Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  8. Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.

krem z pieczonej papryki - jak zrobić?

krem z pieczonej papryki - łatwa zupa

prosty przepis na krem z pieczonej papryki

krem z pieczonej papryki

aksamitny krem z pieczonej papryki

A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:

pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zobacz też

17 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *