Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Tagi: ,

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym, zaskakuje połączeniem składników i wyjątkowym smakiem. Do tej pory czekolada kojarzyła mi się głównie z deserem, ale od dzisiaj będzie mi przypominać też krem z selera. Połączenie niecodzienne, ale jak się okazuje niezwykle smaczne i udane. Zupa z selera jest lekko słodka, z wyczuwalnym selerem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ustalając proporcje składników starałam się, aby zupa nie wyszła zbyt słodka i smak białej czekolady nie zdominował pozostałych składników, ale jeśli lubicie słodkie potrawy to możecie dodać nieco więcej czekolady.

Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne  to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!

(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)

Składniki:

  • 120 g białej czekolady
  • 860 g selera ( 2 średnie szt . )
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szalotki ( lub 1 zwykła cebula)
  • płatki migdałowe
  • 1,250 bulionu drobiowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • kozieradka do smaku
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ocet balsamiczny
  • listki mięty czekoladowej (lub zwykłej)

Przygotowanie:

  1. Sposób przygotowania:
  2. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.
  3. Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Szalotki kroimy w kostkę  i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.
  5. Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
  6. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.
  8. Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.
  9. Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.
  10. Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.
  11. Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.

Krem z selera z białą czekoladą

krem z selera

zupa z selera

kremowa zupa selerowa

krem selerowy

Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też :

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Chłodnik buraczkowy z malinami i kwiatami jadalnymi

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *