Krem z selera z gorgonzolą i łososiem

Tagi: ,

Dziś w mojej kuchni zrobiło się nieco bardziej wykwintnie! Wróciłam właśnie z koszykiem zakupów, a tam łosoś, ser gorgonzola… Ktoś tu będzie sobie (i nam!) dogadzał – skomentowali uradowani domownicy. Przepis na krem z selera stworzyłam przy okazji kulinarnych eksperymentów w jeden z mroźnych wieczorów, kiedy wszystkie sklepy w okolicy były już dawno zamknięte, a ochota na miskę rozgrzewającej zupy zmusiła mnie do uruchomienia pokładów kreatywności. W spiżarni znalazłam wówczas jedynie białe warzywa korzeniowe, a w lodówce resztkę wina i kubeczek śmietany. W pierwotnej wersji zupę podałam z grzankami (w chlebaku ostała się wówczas jeszcze lekko czerstwa bagietka). Krem był smaczny, ale czułam, że można go zamienić w danie wyjątkowe. Pamiętam, że bardzo posmakowała mi wówczas dobrze wyczuwalna nutka szałwii, ale konsystencja nie była idealna. Przy kolejnym podejściu do gotowania białej zupy byłam akurat świeżo po powrocie z włoskich wakacji. W lodówce cała moc przysmaków z południa Europy! Sięgnęłam po jeden z moich ulubionych serów i to był strzał w dziesiątkę! To właśnie dodatek sera gorgonzola sprawia, że zupa staje się wyjątkowo aksamitna. Nabiera także charakteru. W zależności do upodobań, dodajcie gorgonzolę dolce (bardziej słodką) lub piccante (pikantną). Wisienką na torcie okazały się być cieniutkie plasterki wędzonego łososia. Zupa krem z selera z gorgonzolą i łososiem to danie, które bez obaw możecie podać podczas uroczystej kolacji. Wszystkich zaproszonych zaskoczycie nie tylko pomysłowością, ale i niecodziennym połączeniem smaków.Z podanego przepisu wyjdą ok. 4 porcje zupy.

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • 200 g sera gorgonzola
  • 120 ml śmietanki 30% / 4 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wędzonego łososia
  • Garść listków szałwii
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  2. Selera i pietruszki obrać, pokroić w cienkie paseczki.
  3. Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z szałwią.
  4. Następnie dodać pokrojone warzywa: selera oraz pietruszki.
  5. Całość dokładnie wymieszać, lekko podsmażyć i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników.
  6. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  7. Następnie dolać wino, dodać podzielony na mniejsze części ser gorgonzola- 150g (50 g zostawić do dekoracji) i pogotować przez kolejne 10 minut.
  8. Całość zmiksować na gładki krem, dolewając w trakcie wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Zabielić śmietaną.
  9. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  10. Jak sama nazwa wskazuje przygotowana zupa to krem z selera z gorgonzolą i łososiem. Krem podawać zatem udekorowany cieniutkimi plastrami łososia, kawałkami sera gorgonzola, opcjonalnie koperkiem lub tymiankiem.

Krem z selera z gorgonzolą i łososiemJak zrobić krem z selera z gorgonzolą i łososiemKrem z selera z gorgonzolą i łososiem - przepisSposób na krem z selera z gorgonzolą i łososiemKrem z selera z gorgonzolą i łososiem - jak zrobić?

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z gorgonzolą i łososiem:

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *