Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Tagi:

Drugoplanowy bohater tym razem (ponownie) w roli głównej! Zupa krem z selera to pyszny dowód na to, że z selera można zrobić dużo więcej, niż tylko wywar na zupę. Oczywiście seler we włoszczyźnie musi być, ale tę niezbyt urokliwą bulwę warto wykorzystać jako główny składnik zupy.

Tym razem krem przygotowałam z pieczonego selera. Gdybyśmy chcieli go piec w całości, zajęłoby nam to sporo czasu (jak będziecie mieli dłużą chwilę, warto to zrobić, taki pieczony seler to świetny pomysł na obiad). Gdy seler ma jednak trafić do zupy, pieczemy go pokrojonego w kostkę, co nie jest aż tak bardzo czasochłonne.

Seler jest bardzo łagodny w smaku. Aby zupa nabrała wyrazistości, dodaje się do niej gruszkę lub jabłko. Można też, tak jak ja tym razem, doprawić zupę sokiem z cytryny. Dodatkiem podkręcającym smak zupy jest także serek topiony, dzięki któremu krem nabrał także aksamitności.

Krem z selera podałam z podpieczonymi orzechami włoskimi. To świetny dodatek do selerowej zupy. Orzechy można uprażyć na suchej patelni, ja jednak skorzystałam z nagrzanego już piekarnika.

Z podanej ilości składników otrzymacie 3 porcje zupy.

Krem z selera pieczonego z serkiem topionym i orzechami włoskimi:

  • bulwa selera (0,5 kg po obraniu)
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • sok z połówki cytryny
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek lub inny ulubiony olej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
  2. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
  3. Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy je 6-7 min.
  4. Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Mieszamy.
  5. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *