Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Tagi: ,

Krem ze szparagów można ugotować nawet zimą! Oczywiście o krajowych szparagach w styczniu można pomarzyć, jednak bez większego problemu można kupić te importowane lub wykorzystać szparagi mrożone po zeszłorocznych zbiorach.

Zielone szparagi nie wymagają obierania, jedynie odłamania dolnych zdrewniałych części łodyg. Ich przygotowanie do zupy zajmuje naprawdę chwilę.

Ciekawym dodatkiem do kremu ze szparagów jest pieczona ciecierzyca. Przed pieczeniem trzeba ją namoczyć, a później dość długo gotować. Chociaż przygotowanie pieczonej ciecierzycy jest czasochłonne, naprawdę warto zainwestować swój czas, by krem ze szparagów podać w tak bardzo apetycznej odsłonie. Zamiast suchej ciecierzycy można również wykorzystać tę z puszki. Wówczas odpada nam namaczanie i gotowanie, a samo pieczenie cieciorki trwa około 45 minut.

Pieczone kuleczki ciecierzycy to pyszny i pożywny dodatek do kremowych zup i doskonała alternatywa dla tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego. Można upiec ją w większej ilości i przez kilka dni dodawać do pysznych zup lub schrupać na przekąskę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.  

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 pęczki szparagów
  • 3/4l wywaru warzywnego lub wody
  • nieduży ziemniak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan w płatkach lub tarty
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie: ¼ szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
  2. Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
  3. W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
  5. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
  6. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  7. Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *