Krem ze szparagów

Tagi: ,

Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty! Biegnijcie zatem do warzywniaka i kupujcie świeże, chrupiące, białe i zielone. Aksamitną zupę krem ze szparagów przygotujecie w niespełna pół godziny. Za sprawą koloru zainteresuje także najmłodszych domowników. Podana z grzanką idealnie sprawdzi się też jako pierwsze danie na niezobowiązującym przyjęciu czy kolacji ze znajomymi.

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 por – biała część
  • 0,7 litra bulionu warzywnego
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
  2. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
  3. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
  4. Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

krem ze szparagówPrzepis na krem ze szparagówJak zrobić krem ze szparagów?Sposób na krem ze szparagów Krem ze szparagów - jak zrobić?

 

Mmmm, gorgonzola! My uwielbiamy dodatek kremowego i wyrazistego sera w zupie, a Ty? Jeśli tak to sprawdź nasze przepisy na zupy serowe oraz zupy z dodatkiem sera:

Zobacz też