Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Tagi:

Grochówka to nie tylko tradycyjna zupa gotowana na wędzonych żeberkach z dodatkiem ziemniaków i z łuskanym grochem. To też pyszny krem ugotowany na słodkich batatach z kindziukiem i makaronem!

Jakiś czas temu ugotowałam zupę z batatami i salami, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam w podobny sposób przygotować grochówkę. Kremowa grochówka z makaronem jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej i też bardziej delikatna w smaku. Ma też pewną zaletę, którą docenią chyba wszystkie osoby spędzające sporo czasu w kuchni – bardzo szybko się ją gotuje, bo w zaledwie trzydzieści minut możemy wyczarować pyszną zupę.

Istotnym składnikiem tej kremowej grochówki jest kindziuk o wyrazistym, kwaskowatym i pieprznym smaku z delikatną nutką czosnku. Kindziuk jest dojrzewającą wędzoną kiełbasą. Idealnie komponuje się z kremową grochówką i nadaje jej charakteru. Część usmażonej kiełbasy warto odłożyć, aby posypać nią porcję zupy tuż przed podaniem.

Kremowa grochówka ugotowana na batach ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, który z pewnością zachęci każdego niejadka do spróbowania.

(z podanych składników można przygotować 6 porcji kremowej zupy grochowej)

Składniki:

  • 1,5 l zimnej wody
  • krajanka makaronowa (lub inny makaron)
  • 3 małe bataty (560 g)
  • 1 opakowanie Grochówki Rodzinnej Zupy Winiary
  • 1 marchewka
  • 180 g kindziuka
  • 2 małe szalotki (lub 1/2 cebuli)
  • 1/4 pikantnej papryczki pepperoni
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju rzepakowego)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.
  3. Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.
  4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.
  5. Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.
  6. Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę rodzinną zupę. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.
  7. W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.
  8. Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.
  9. Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.

kremowa grochówka

kremowa grochówka z makaronem

grochówka z makaronem

grochówka

Zobacz też

2 Comments

  • Ann napisał(a):

    Pani Jolu, wielbię bataty i grochówkę 🙂 ale czy ma Pani jakiś pomysł na zastąpienie kindziuka ? Spożywam tylko sporadycznie drób,da się coś z tego wyczarować? 😉

    • Jola napisał(a):

      Dodałabym kiełbasę krakowską drobiową, a jeśli wędliny zupełnie nie wchodzą w grę to polecam dodać do zupy kawałek upieczonej piersi z kurczaka ( można natrzeć ją przed pieczeniem solą, pieprzem i majerankiem oraz odrobiną oleju z ziołami ) . Ilość mięsa trzeba dostosować do ilości zupy 🙂
      Pozdrawiam

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *