Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Tagi: ,

Kremowa zupa fasolowa podana z paluszkami grissini owiniętymi w plasterki szynki francuskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej swojskiej fasolówki. Dodatek ziemniaczanego puree sprawia, że zupa fasolowa nabiera aksamitnej konsystencji. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna dzięki świeżemu majerankowi i podana w niezwykle apetyczny sposób. Smacznego.

Kremowa zupa fasolowa:

  • mała puszka białej fasoli (wybrałam gotowaną na parze)
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g surowej szynki w plasterkach (u mnie francuska)
  • opakowanie Zupy fasolowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego majeranku

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.
  2. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  3. Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.
  4. Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.
  5. Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.
  6. W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.
  7. Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.
  8. Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.
  9. Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.
  10. Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.

kremowa zupa fasolowa

zupa fasolowa

fasolówka

zupa z fasoli

zupa krem z fasoli z paluszkami grissini

krem z fasoli z szynką francuską

Aromatyczna szynka świetnie sprawdza się jako dodatek do zupy – nie tylko fasolowej. Zobacz przepisy na zupy z szynką:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *