Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

Tagi: ,

Zwykle, gdy myśli się o swojskiej, wojskowej grochówce, to koniecznie jest ona z mięsem – i to w dużej ilości. Ale zupa grochowa bez mięsa może się obejść. Mój pomysł na nią to grochowa bez mięsa, ale za to kremowa i aromatyczna, bo przygotowana z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i czerwoną cebulą. Do podania z plasterkami ziemniaków w chrupiącej skórce. Smacznego! 🙂

Kremowa zupa grochowa z pieczonym ziemniakiem:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • opakowanie Zupy Grochowej Nasza specjalność Winiary
  • 1 l wody lub wywaru warzywnego
  • czerwona cebula
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta majeranku suszonego
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 7-9 minut. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy godzinę.
  2. W połowie czasu pieczenia dodajemy główkę czosnku – wcześniej odcinamy wierzchołek, skrapiamy oliwą.
  3. Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą cebulę.
  4. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w zimnym wywarze, zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy chwilę, pod koniec dodając szczyptę majeranku.
  5. Dwa z upieczonych ziemniaków kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy zawartość łupinki, dodajemy do zupy. Do garnka z zupą wyciskamy zawartość upieczonej główki czosnku i dodajemy pieczoną cebulę. Miksujemy na krem.
  6. Pozostałe ziemniaki razem z łupinką kroimy w plasterki, dodajemy do talerzy z zupą. Dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub innymi ulubionymi ziołami

Pieczone warzywa w zupie? Czemu nie! Sprawdź przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *