Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Tagi: ,

Kremowa zupa grzybowa z podduszonymi na maśle prawdziwkami, śmietanką i świeżo posiekaną natką pietruszki to jedna z aromatycznych grzybowych zup, które na progu jesieni pojawiają się na naszym stole. A to przecież dopiero początek sezonu grzybowego, przynajmniej na Dolnym Śląsku. Sprawdź przepis na kremową zupę grzybową i smacznie przywitaj jesień 😉

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkani:

  • 20 dag prawdziwków
  • opakowanie Zupy grzybowej Nasza Specjalność Winiary
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
  • 4 łyżki gęstej śmietanki
  • 20 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie: sól morska
  • świeżo posiekana natką pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1.   Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.
  2.   Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.
  3.   Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4.   Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.
  5.   Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.
  6.   Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.
  7.  Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.

zupa grzybowa  kremowa zupa grzybowa  zupa krem z grzybów  krem grzybowy  krem z prawdziwków  grzybowa

 

Zobacz więcej zup grzybowych z prawdziwkami w roli głównej:

Zobacz też

2 Comments

  • bramfurt napisał(a):

    Grzybów nie jadam, ale zupa grzybowa już mi odpowiada. Mi nie wyjdzie taka ładna jak na zdjęciu. musiałbym trochę potrenować. Naprawdę, wygląda zachęcająco, jak zaserwowana prosto z restauracji 🙂

    • Agata napisał(a):

      Dziękuję za miłe słowa, ale naprawdę nic trudnego tak zaserwować zupę 🙂 Podpowiem, że do dekoracji można wykorzystać małe grzybki, które kroimy w poprzek bez wcześniejszego oddzielania nóżki. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *