Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Tagi: , ,

Kilka dni temu Agatka sprawiła ,że zazieleniło się nam na blogu gotując zupę z brokułów, więc dla odmiany ja wprowadzam nieco słońca i zapraszam dzisiaj na pomarańczową zupę krem z marchwi.

Gotowałam już kremową zupę marchewkową z płatkami owsianymi. Tym razem postanowiłam ugotować ją nieco inaczej i marchew upiekłam przed dodaniem do bulionu. Cała kuchnia pięknie pachniała marchewką i olejem ziołowym z czosnkiem, którym skropiłam warzywa. Nie mogę też nie wspomnieć o baaardzo smacznym składniku mojej zupy, a mianowicie spahetti marchewkowym. Połączenie miodu, oleju czosnkowego i sosu sojowego dało rewelacyjny efekt końcowy. Czasem smażę tak  przygotowane warzywa do innych potraw i stąd pomysł, aby zrobić spaghetti marchewkowe.

Bardzo lubię sos sojowy i dosyć często używam go w swojej kuchni. Świetnie wpływa na smak potraw, ma też walory zdrowotne i … może być stosowany nawet w diecie niskokalorycznej. Chyba zacznę go jeszcze częściej dodawać do zup i innych dań 🙂

Zupa krem z marchwi ma też działanie terapeutyczne. Miseczka takiej pomarańczowej ,pysznej i optymistycznej zupy z pewnością poprawi wszystkim humor.

Spaghetti marchewkowe:

  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju czosnkowego z ziołami

Przygotowanie:

  1. Odkładamy 2 marchewki. Obieramy je i tniemy bardzo cienko wzdłuż. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła obieraczka do ziemniaków.
  2. Cieniutkie płaty marchewki kroimy na równe paseczki.
  3. W małej misce mieszamy 2 łyżki oleju ziołowego z czosnkiem z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką miodu.
  4. Przekładamy paski marchewki i delikatnie mieszamy.
  5. Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby marchewka przeszła marynatą.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim paski z marchewek. Marchewkę smażymy krótko, bo inaczej zrobi się twarda i chrupiąca.
  7. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).

 

Zupa krem z marchwi:

  • 1 kg marchewek
  • 2 czerwone cebule
  • 1,2 ml bulionu warzywnego
  • imbir do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • śmietanka do zabielenia zupy

Przygotowanie:

  1. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki (około 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dosyć obficie olejem ziołowym z czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C. Pieczemy 30 minut (bez termoobiegu) co jakiś czas obracając.
  3. Upieczone marchewki razem z cebulką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut i pod koniec doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem cytrynowym. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.
  4. Zupę odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem.
  5. Na koniec zabielamy śmietanką.
  6. Do każdej miseczki nalewamy porcję zupy i nakładamy spaghetti marchewkowe oraz skrapiamy odrobiną sosu sojowego.

zupa marchewkowa - przepis na zupę krem z marchwi

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *