Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu :)

Tagi: ,

Hmmm… jaką zupę dziś ugotować? A raczej z czego? Zaglądnęłam do lodówki i kuchennych szuflad w poszukiwaniu inspiracji. Cukinie w lodówce przypomniały mi o moim ulubionym kremie z cukinii z serkiem mascarpone, który latem często pojawiał się na naszym stole. No dobrze, cukinie na pewno trafią do zupy, ale to dopiero początek wielkiej improwizacji. W oko wpadły mi żółty groch i czerwona soczewica, która doda kremowej zupie warzywnej słodkiego akcentu. Poza tym włoszczyzna, trochę ziół. Powinno być pysznie, pomyślałam. I tak było.

Przygotowując kremową zupę warzywną, spisywałam na kartce dodawane przeze mnie składniki, żeby móc się podzielić z Wami przepisem. Czasem improwizując w kuchni, szybko zapominam, co sprawiło, że zupa wyszła taka pyszna i potem trudno mi wiernie odtworzyć smak, który tak bardzo mi dopasował.

Kremowa zupa warzywna smakowała wyśmienicie wszystkim domownikom. Szybko zniknęła z miseczek, a przy jedzeniu nie było słychać żadnego marudzenia, za to chrupanie świeżo upieczonych grzanek, które dodałam do zupy warzywnej.

kremowa zupa warzywna

Składniki:

  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki żółtego łuskanego grochu
  • 2 średnie cukinie
  • ziemniak
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól morska lub zwykła
  • opcjonalnie: łyżeczka czubrycy zielonej lub mieszanki ziół do zup warzywnych
  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zagotowuję pół litra wody, dodaję soczewicę i groch, gotuję 20 minut.
  2. Dodaję do zupy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pozostałe warzywa, dodaję gałązkę lub dwie natki pietruszki, podlewam wodą tak, aby prawie przykryła warzywa i gotuję 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania można doprawić zupę czubrycą lub ulubioną przyprawą do dań warzywnych.
  4. Zestawiam zupę warzywną z płyty. Kiedy lekko ostygnie, miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku solą morską i białym pieprzem.
  5. Kremową zupę warzywną podaję z grzankami lub innym chrupiącym dodatkiem.

zupa krem warzywny

krem z warzyw

Dajcie znać, jak Wam smakowała moja kremowa zupa warzywna. A na dokładkę polecam:

zimowa jarzynowa z grzaneczkami

zupa jarzynowa przecierana

grochówka z soczewicą

Zobacz też

2 Comments

  • Ann napisał(a):

    Ciekawi mnie smak połączonych składników, osobno je uwielbiam ale sama z pewnością bym się nie odważyła na taką improwizację 😉 zatem wierzę na słowo i dodaję do „koniecznie wypróbować” 🙂

    • Agata napisał(a):

      Też się obawiałam, co z tego połączenia smaków wyjdzie, na wszelki wypadek miałam zupę z poprzedniego dnia, żeby domownicy nie chodzili głodni 🙂 Ale eksperyment był udany 🙂 życzę smacznego

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *