Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

Tagi: ,

Zauważyłam, że na naszym blogu ostatnio się zazieleniło za sprawą zup 🙂 Dzisiaj zapraszam Was na kolejną zupę w pięknym, zielonym kolorze, którą będzie kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym, ugotowana na bazie bulionu warzywnego, ale oczywiście możecie przygotować ją też na bulionie drobiowym.

Ta zupa jest zadedykowana szczególnie wszystkim Paniom, dlatego że brokuły poprawiają samopoczucie w trudnym dla nas okresie oraz chronią przed rakiem piersi, szyjki macicy i jajników. Jednym słowem to samo zdrowie i warto je jeść jak najczęściej.

Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że razem z moją nastoletnią córką uwielbiamy brokuły i zajadamy się nimi nie tylko w postaci pysznej zupy, ale dodajemy je do sałatek lub zwyczajnie zjadamy ugotowane na parze. Chyba nasze organizmy intuicyjnie wiedzą co dla nas dobre 🙂

Składniki:

  • 550 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 główki brokuła
  • 4 młode ziemniaki
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki .
  2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor.
  3. Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
  4. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła.
  5. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
  6. Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
  7. Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.

Można też podawać ze śmietanką.DSC_0408

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *